9 d’abril del 2010

Viatge a la capital de les sueques . Part I

Sense saber-ho ni voler-hi anar ara, em vaig trobar embarcat -avionat- viatge a Estocolm per decissió de dona i bambins. Em vaig anar atemperant quan em vaig assabentar que era més barat que anar a Londres. Però arribar-te a Helsinki o Tallin, a quatre passes, o veure més del país, impossible.

L'Estocolm essencial, per a viatgers. Anècdotes i algun consell. 

- El Museu del Vasa -un em digué: el museu de Barça?- El Titanic de Suècia. Per defectes de fabricació el que havia de ser la joia dels mars s'enfonsa només disparar les salves els seus canons. Tres-cents anys després el reflotaren i recuperaren el què dúia i sembla que els hi ha resultat rendible. Grandiós però millor el Framm d'Oslo, on hi pots vaguerejar lliurement per dins.

- Els palaus reials. A la tornada agafarem un vaixell, era el primer dia i passàvem trinxant les plaques de gel.

- Skansen. Conjunt d'autèntics habitatges, tallers i botigues antigues, etc, en un entorn natural i amb fauna nòrdica. Assistirem a un pique violent entre ossos.

- L'ajuntament i la seva torre. El guia, que tenia un anglès de persona normal i se l'entenia bastant, anava fent preguntes i jo en vaig contestar una -el sostre de la sala de plens s'assemblava a la carcassa d'un vaixell-. Encabat va preguntar: Any question? NO vaig perdre la oportunitat de dir davant d'un seguici d'italians, japonesos, americans, que fins fa poc alla s'hi asseia "a catalan of -o from- Lèrida,Lleida". Es va estranyar i fent broma digué: "Representava la minoria catalana, suposo". El de LLeida l'han ascendit. Informació de Españoles en el mundo.

I això és tot. Podem sumar-hi el museu pictòric i la catedral que la trobarem tancada..

Altres: Òbviament hi ha l'espectacle de la ciutat: el carrer comercial, el de la marxa, l'antic, etc. És un ciutat en que es camina molt -són illes i ponts- i més amb la meva dona. Des de les 10 fins a les 21 només seiem per menjar -generalment als bancs- i al water. Si algú és mitòman, a lloc cèntric hi ha l'apartament de la Salander, quina millor gràcia és estar a prop d'un restaurant vegetarià -buffet- inexcusable i tenir les millors vistes. Després de menjar-hi i de dies sense butifarrota i altres carnasses vàrem mig aborrir la carn. Arreu, un cafè són 200 centilitres, l'aigua com a tot Europa no es paga, cosa que representaria un estalvi de 4000 pessetes diàries -si fèssim 4 persones dos àpats-. Treiu-vos el passi de transports. Hi ha unes galeries -tres vegades el Boulevard Rosa- que no es veuen de fora, al centre, no recordo si Store o Gallery...on hi ha a més un disco pub. Interessats: també hi ha encants -flea market- a 20 minuts.

Particularment aconsello aprendre quatre paraules en suec, aprendren la complicada fonètica m'és engrescador i és assequible.

Preus: tot el que no són alguns capricis cap exageració.
Temps: de fred en feia a estones -semblava diferent- però no en vàrem patir massa, amb vent als molls potser una mica més, d'hivern molt passable, en definitiva (primers d'abril). Darrera el radiador hi havia un forat que expel.lia ventilació -aire no calent-, cosa que suposo va evitar que engeguéssim el radiador. 

Gent 

A l'hotel la parella recepcionista era hollywoodiana: noi i noia guapos, alts, rossos, simpàtics, servicials. El noi amb una sana curiositat manifestada p.e. amb l'interés amb que escoltava com ens va anar als Encants d'allà o l'expressió quan li vaig donar notícia d'aquest blog i post. La noia, de bellesa i expressió serena, dolça qual mandarina, d'una simpatia profunda i innata, enlluernava. Salutacions si em llegiu, amics.

I en bona mesura així era arreu. Penses: Quin collons de defectes tindran aquesta gent? És tal com ho veiem? Suposo que fregant trobaríem coses displaents. Tot i això quan es deleixen pel "paradís" sureny crec que no saben ben bé què diuen.

Feminisme femení

Ens va sorprendre veure una poli molt prenyada i algún lavabo amb el cartell d'unisex. Allà el feminisme no s'ha d'imposar amb quotes ni sermons. És més, diria que aquesta paraula ni es fa servir. La igualtat arriba fins on arriba el sentit comú. Em va cridar l'atenció l'actitud de les sueques al metro. A casa nostra les dones hi van més aviat amb al cap cot, allà ben dretes, dominant l'escena, molt mirones, cosa que òbviament em dificultava les anàlisis antropomòrfiques.

Fi de la primera part, que he vist que potser s-ha allargat massa amb les informacions turistiques.

19 comentaris:

Borjas el 1 ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Efrem ha dit...

Ohh.. cafès de 200 cl, m'encanten! Però t'has deixat la part més important: estan les sueques tan bones com diu la llegenda?

Herrgoldmundo ha dit...

Em va cridar l'atenció l'actitud de les sueques al metro. A casa nostra les dones hi van més aviat amb al cap cot, allà ben dretes, dominant l'escena, molt mirones, cosa que òbviament em dificultava les anàlisis antropomòrfiques.


Jajajaja, ¡qué joío eres, Criteri!
Comprendo que te doliese, como a todo buen gañán que se precie, no poder realizar "les oportunes i necessaries anàlisis antropomòrfiques". :))

Brian ha dit...

El paradís sureny jo l'entenc, si més no, des del punt de vista climàtic, per mi la llum es mitja vida; passar-se mig any mig a les fosques ha de ser terrible. lo de la policia en estat avançat de gestació... home, potser es que aquí, que sempre som més papistes que el papa, ens hem passat en el estat del benestar a la sueca.

Nota tiquis-miquis: 200 centilitres de cafè serien 2 litres :) Però vaja, 20 cl (que suposo que és el que volies dir) deu ni dor: un cafè americà en tota regle.

Evocacions ha dit...

ës veritat, Criteri, si fossin 2 litres aniries nervioset, no? Tu els recomanes el teu blog? FAs unes crítiques de vistages ben sucoses. Jo no en sé.

Criteri ha dit...

Borjas hi havia un temps, quan casi ningú sabia anglès que havia estat temptat de treballar al món turístic, per múltiples raons ;) Correcte, paciència Efrem , i Apañó, en ve una mica més: "El retorn del caçador" :)
Cert Brian, un quinto son 20 cls. Com hauràs suposat, llum si -per cert a l'estiu la tenen 24 hores- però jo sóc més de fresca.
No siguis modest Evo i gràcies a tots per llegir el primer rotllo.

Borjas el 1 ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
jose-borjas-hanonimó ha dit...

Venga, hagamos una KEDADA de tronío en la ínclita villa de MOLLET del Vallés, junto al Mercado, en la chocolatería TEO.

Allí despediremos al divino juntaletras DAMIEN, conocido por todos nosotros por un que vigila, que ahora dejará el blog para rivalizar con UNALUNARARA por la Gloria Literaria en las estanterías del CORTE INGLÉS.

También daremos cristiano consuelo a EVO, que se queda sin curro y al paro va derecho, por inútil.

Y le pediré personalmente a BRIAN que me perdone por pasarme con el chocolatito y escribir una sarta de sandeces sobre TESLA.

AMIGOS, os pido perdón por ser un paraplégico mental adicto al CANNABIS.

Ya pago yo la KEDADA. Me habéis protegido siempre porque conocéis mis problemas con la droga. Y os quiero a todos. Y la rabiza de mi hija quinceañera, nos liará unos porritos para hacer las paces.


TODOS A LA CHOCOLATERÍA TEO!!

Borjas el 1 ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Alipori ha dit...

¿Lo dices en serio Borjas eso de que convidas?. ¿Y lo del Evo, el Damien y el Brian? Joer... tío. Lo del Evo yo ya lo veía venir. Es que siempre dice que todo le da "mandra" En su blog lo he leído montones de veces, lo de la "mandra". ¡Vaya ejenplo de trabajador docente! Lo del Damien algo había oído yo, desde tiempos pretéritos porque el chavalín es algo envidiosillo y resentido social como tú Borjas y creo recordar que tuvo sus más y sus menos con un opinador llamado Unalunarara y con otros opinadores y blogueros como Pafiam, Miraculosa Miró -a quien no le hico ni p. caso-, etc.etc.

Bueno pues nada, ya dirás la fecha del evento. Yo pienso asistir. Quiero conocer esta fauna variopinta de Mollet, Horta y el Maresme.

Saludus, crack (de snifar).

Criteri ha dit...

Per una vegada he estat a punt d'esborrar un comentari, el del cigala de gos, però de moment respectaré el dret a l'insult, com la Milà, que li va tan bé :) Sospito que el cigaleta m'insulta per que no escometo el Borjas. Jo ja he manifestat la meva clara discrepància amb ell en el tema ecòlogic i nacional i és suficient, però si no tallo el Cigala tampoc ho faré amb cap discrepant. (informació prescindible: Borjas viu a l'extrem sud, unit al centre per l'Avinguda Llibertat i jo al casc antic, i al mig al Mercadet, i la Xurreria Teo, que, compte, no hi té ni cadires:))

Qui dimonis deu ser aquest cigaleta? I si jo estés com una cabra, això l'ha de molestar? Que he dit que el molesti? Contractarem UQV. Ah, la llenya no va només per a mí :(

Maspons ha dit...

En el següent capítol hi trobareu un obsequi.

Cigaleta de gos ha dit...

Soc en Cigaleta, li demano perdò Sr. Criteri. No el volia ofendre però em va sortir així. Disculpi.

Noctas ha dit...

Aviam, si et despistes una sueca te l'agafa i te l'endinya dins seu. Ho dic així per no resultar groller del tot. No m'estranya doncs que els lavabos siguin unisex. I sí, amb la dona es camina massa, elles ho volen veure tot i Noi un ha d'aguantar i satisfer aquesta ànsia exclusivmanet femenina de fer i fer i fer i així ad infinitum.

PD: No puc comprendre que en un blog tan ben parit i amb un autor que no perd mai, però mai, el respecte, hi hagi imbècils que entrin a trencar d'aquesta manera. Però en fi..

Criteri ha dit...

Noctas i Cigaleta: tots,jo segur que també,perdem els papers alguna vegada.Acceptades. (volia dir Nocast:) i celebro que la Sara també et faci caminar.

Borjas el 1 ha dit...

Criteri, prefiero pasar de estériles situaciones y esperar a mejores tiempos para colaborar. Agur.

Barrionuevo ha dit...

Ondia Borjas: ¡Que van a por ti, escóndete!. Amaga el hachís, y todo lo que te sueles meter por todos tus agujeros. ¡Huye! Corre llama a Garzón y házte su amigo. A lo mejor os meten en la misma celda. Uuuff. Qué mal te veo profesor de pacotilla...

María Dolores Pradera ha dit...

Poco a poco, me voy acercando a ti...

Marx, Grouxo Marx. ha dit...

¡Coño, Borjas,esta vez si que lo tienes jodío!. Hasta la Pradera... se va acercando a ti... A mi, me daría musho miedo...