17 de gener de 2010

Comentaris a la fitxa d'UQV

La Vanguardia ha publicat l'enigma del lingot. Si algun lector de LV m'ha localitzat el blog pot deixar comentari -tres posts més avall-. També entretenir-se amb algún altre.


La fitxa és a l'agència de UQV. Començo per demanar disculpes per parlar de mi. I per dir que el que m'ha procurat més gaudi -intel.lectual- és que el fitxador -al reconèixer-m'ho a mi- ha confirmat el que és una de les meves banderes: UNA CERTA OBJECTIVITAT ÉS POSSIBLE. Estic fart de sentir, i ho ensenyen als futurs periodistes que no és així. Resultat: manipulació sense aturador i una superficialitat abassegadora.


Paisissisme i transcendència

Ara matisem. Diu: "com a català mira més la saó dels camps que els universos metafísics", hauria de dir "sense oblidar els universos metafísics". I Balmes? Verdaguer? Gaudí? O potser són excepcions? També defenso que el seny ens pot acostar al misteri.

Em situa al paisissisme en lloc del nacionalisme. Un aspecte delicat. Sincerament afirmo que la cosa avui la tinc més tèbia, a diferència dels vint anys quan les circumstàncies hi ajudaven i ni jo ni aquesta Catalunya eren els mateixos. El romanticisme necessari per a ser nacionalista minva amb l'edat i el patriotisme es relativitza, també oscila. Estic lluny dels Espades, més a prop de V. Puig, ara bé, sé el què sóc i suposo us imagineu que votaria -tot i que sense massa aspavents- en un referèndum . Això pot decebre a uns i altres. Penseu però que aquest és un tema punyetero, irracional i intransferible, com la idea de transcendència. Per cert, encerta al adjudicar-me-la -tot i que tébiament- i que jo no tinc cap inconvenient a confirmar -religiosa, concretament-. A més, a molts fa morbo -odiosa expressió- topar amb un creient, un catòlic, a vegades gallito. I ho dic sabent que a partir d'ara passo a ser per a molts l'encarnació d'infinites tares i limitacions. Però d'això "d'actuar a fi de bé" i del meu tarannà idealista i senzill -de bufanúvols si voleu- segur que en bona part bé de l'educació religiosa. Jo era dels que m'ho creia, i m'ho crec, això del codi cristià. I no penseu que no m'ha donat problemes fins que vaig descobrir -de massa gran- que existia un codi del mal pel mal, el mal banal i que no es pot anar amb el lliri a la mà. Si ho saps no cal altre codi. No em fa res ensenyar les cartes -ni el plomero- l'otentote que vigila ho ha fet i per cert portava espadas -no li fan gaire gràcia els meus jocs de paraules ni potser tampoc que esbombi les seves cartes :)

Claredat

He insinuat que en ocasions temia ser poc intel.ligible. Vull pensar que en part és per voler abreviar coses que considero -erròneament- explícites. Ara bé, he, entendre això de l'OTE tampoc no es fàcil a la primera: "Com l'ex-seminarista que entén els homes perquè la pulsió humana l'empeny a no ser guardià de res ni a fer de la renúncia cap capellanesca bandera de superioritat"

Esponja


Encerta a dir que m'hagués parat a Gallecs a ajudar -és un dir, amb les meves manasses- i més si el grup era "bigarrat". Mai he tingut massa dificultats inquirint a desconeguts. El germà de la Tura em deia que era una esponja, ja que a la taula de la colla al Regino -era el bar institucional-sovint incorporava passavolants o personatges curiosos.

Influència

Molt ben intuït això de la possible influència, en el benentès que no tinc la repercusió numèrica de les bèsties grosses: són algunes d'elles les que em llegeixen i a qui podria dir que influeixo. No puc dir-ne la periodicitat, el que podria donar són molts detalls concluents. En una ocasió fins i tot una va fer un post en resposta a un meu -sense esmentar-lo, és clar-, a l'estil dels que fa el Sostres dedicats a Vila, on la gent es pregunta: a què treu nas? Penso si una de les bèsties no ha anat a Londres induïda per una crònica del meu viatge :) No pateixin les interfectes, no cantaré. A mi ja em va bé que escampin les coses meves. Per cert, per què no comenten enlloc? Orgull, mandra, deixadesa, per fútil, manca de nivell...? Seria capaç de donar-los un parell d'euros a cadascú. O més. (Deixeu-me fer la il.lusió que les suposicions del paràgraf són reals)

Santa ira

"Defuig sempre la picabaralla personal, i no li agraden les crítiques furibundes" Aii, aquí hauríem de parlar-ne. I no és culpa de l'espia haver-se format una imatge intueixo massa assossegada de mí, ja que de moment la rauxa la porto mantinguda, com diu la capçalera. "Res de picabaralles personalistes", això és exacte, però he de confessar-me passional i que a vegades em poseeix l'ira, sempre santa, davant sers o fets ignominiosos -o estupideses radicals-, i no amago la perversió de participar espiritualment amb el crític encoleritzat i argumentatiu que deixa en evidència infames i infàmies, perquè també penso que si algú et toca el crostó quan t'ho mereixes fins i tot és molt positiu. Crec que lo de blog contingut aviat ho esborraré i ja em frenareu: esborrar lo de bocamoll costarà més.


Humor

Seré franc, la cosa que m'ha arribat a l'ànima però és no poder excel.lir en l'humor. Em conformaré amb el qualificatiu d'encomiable, que no és poc, donat l'escàs nivell d'humor de la blogosfera-. Ara, una cosa és clara, tot i les moltes coincidències amb l'espia no ens fan riure ni gràcia les mateixes coses. Aprecio que m'en reconegui la voluntat. No vull se pas graciós, certament-, més aviat com Camba: Porque a mí se me ocurren muchas tonterías y cuanto tengo confianza con la gente, las digo. La cuestión es pasar el rato, yo no quiero callarme una tontería que pueda divertirnos a todos para echármelas de hombre serio y sesudo. Mi nombre es Camba y en el fondo soy un buen chico”.

Tot i que emprant l'humor és quasi segur que les intel.ligències "selectes" -i potser en general -no et prenguin seriosament. De manera paradoxalíssima però, el que tothom coneix més de molts creadors són algunes facècies i en realitat, en realitat, el que queda, excel.lint, és la gràcia i l'enginy: Cervantes, Pla, Shakespeare, Molière, etc. Que n'aprenguin els pedants.


Gràcies a l'espia per la benevolència i l'esforç que esmerça, a Evocacions i Noctas, els primers en fer-me confiança -i a tots els que em llegiu o ens llegim.

22 comentaris:

Borjas el 1 ha dit...

Un poco demasiado largo, para unas conclusiones mas bien escasas, te ha faltado afinar en aspectos mas prosaicos de la vida intelectual del gran espioide. Pero bbbbueno, ya está bien, poco a poco esbrinaremos y savaremos mas puntal al lapiz del Criteri.

Borjas el 1 ha dit...

Haz analizado muy puntillosamente las críticas del OTEntote, yo creo que algunas de las deducciones por ti hechas son un poco estiradas del comentario original. Te defiendes como gato panzaarriba y no esta mal. En principio la tarea del espioide es una tarea harta sutil de cara al análisis en función de como has defendido y defiendes tus ideas. Esas ideas a veces quedan coartadas por la misma realidad literaria o por los iconos que reflejas en tu defensa de algunos "mitos" de alcance catalanoide.

El espía, se hace eco de tus mismos escritos, a veces en los escritos plasmamos cosas que se alejan un tanto de lo prosaico y real de la vida. En esto la tarea espioide creo que logra plasmar mas allá de toda duda razonable, un cuadro efectisto sin tener en cuenta moralidades etéreas que a veces sólo están en la función compulsiva deseante y no en realidad viviente.

Hasta aquí, ya vales de dar la vara, considero muy loable la forma de defensa de tu crítica espioide, pero el gran OTE, es muy sutil y creo que capta muchas de las frecuencias de onda de tu radio emisor desde la onda corta a la larga. Así que a veces nos encontramos con es capaz de sintonizar esas frecuencias raras que nosotros a veces ni sabemos que emitimos.

U.Q.F. ha dit...

Benvolgut Criteri, m'ha vingut molt de gust llegir aquest comentari a la fitxa, igual que en el seu moment em va venir molt de gust escriure-la.
Fins ben aviat, salutacions.

Borjas el 1 ha dit...

Sentitdo del humor, sentido del humos, saben aquel que diu,...

Bueno, a veces si, a veces te tomas las cosas una "mica" mas en serio de lo que debiéras. Es normal cuando estás tratando temas tan sabios y de alto nivel intelectual. Los grandes profetas, que se sepa, no reían núnca, y claro llevaban a la gente a situaciones extremas porque no osaban reirse de ellos mismos. En muy pocas ocasiones la Biblia y sus profetas marcaban un tinte de humor. Por otro lado metían mucho sexo, incestos, asesinatos, brutalidades, pero nada de sentido del humor, así, pués los zelotes no sabían reir sino era matando romanos, como los Obelix y Asterix de la Galia Transalpina.

La fina ironía mezclada con un poco de prosa mordaz puede hacer atemperar a espíritus algo recelosos de entrada. Con suavidad y léxico adecuado logras que algunos vean un poco mas de humanidad en los sesudos escritos, a veces tan secos y trascendetales.
Pero el único humorista bueno, es aquel que se rie sobre todo de si mismo, es el camino para la salvación.

Dios guarde a Vd. muchos años.

Noctas ha dit...

No comenten perquè es creuen superiors a tu a nivell literari. Ells publiquen amb tinta i paper i són escriptors que han sortit d'alguna manera de l'anonimat. Per això no comenten, perquè així deixen ben clar on estan ells i on estàs tu. Ells són escriptors i els demés bloggers. Ho dic sense cap enveja ni ressentiment i amb la màxima objectivitat possible:)...saludus i Avanti!!!

Criteri ha dit...

Sí José, havia de disculpar-me també per l'allargada, però òbviament el lector pot llegir fins que es cansi. No crec que hagués de defensar-me de massa cosa, en tot cas matisar.Conclusions escases? Es tractava d'entrar a la vida intel.lectual de l'Ote.

Tu turno llegarááááá, Renacimiento.

Noctas, tota la raó, però també entreveig un cert menyspreu de superioritat des d'una posició que tan bé del seu "talent" com de les circunstàncies. Òbviament no pretenc que les bèsties superiors em comentin a mí, però és que ni entre ells!

Per cert l'únic cas inèdit de bèstia grossa "rebaixant-se" a comentar fou l'Enric Vila a casa teva! Felicitats retrasades.

Criteri ha dit...

Ah, i moltes gràcies (proporcionals a l'allargada que hagiu llegit)

Brian ha dit...

T'he n'has sortit molt be. No es fàcil parlar d'un mateix de forma tan planera i honesta.

Jo venia aquí dir-vos que he encetat un debat al meu bloc sobre l'assumpte de l'Ajuntament de Vic (on, sinó, anunciar-ho, que a can Criteri?). No tinc per costum demanar l'atenció sobre el meu bloc, però m'agradaria molt sentir les opinions de quants més millor sobre aquest tema.

Criteri ha dit...

No saps com me n'alegro que ho facis, i quan m'emprenya aquest pudor tan universall en fer saber a altres blogs el tema sobre el que un ha escrit -amb mesura i quan el tema creus que val la pena, o no, qui ho sap?- Hi passarem.

Borjas el 1 ha dit...

Criteri. no seas tan duro con el Brian, al fin y al cabo la culpa es mía por poner de moda una cierta forma de publicidad necesaria para poder tener el acicate de segguir escribiendo, si sólo lo hacemos para nosotros mismos, mejor dejarlo. A mi la autocontemplación espiritual y solitaria, la verdad no me va. Muy bien Brian, estas soltandote el pelo y eso está muy bien, aánimo y al toro.

Borjas el 1 ha dit...

Se debe de realizar una labor explicativa de todas las especulaciones, las formas y maneras de como hacemos esta labor, que sea leida, consultada, criticada, al menos para eso escribimos y hacemos este tipo de tarea que en el fondo lleva tiempo, tiempo y tiempo.

El UQV, lee de muchas fuentes, analiza diversas realidades que a algunos o casi todos se nos escapan, no sabriamos donde ir sin los punto de referencia del gran Demian, por eso inquiero a veces que me diga donde puedo hallar eso o aquello. Sin la información el otro día de los "asaltadores virtuales" de bancos B&C, no me habría enterado de lo del "ondaplanamental" del S.S.

Luego el Gran Demian, me paso la dirección, la contrasté con otras y ví el "empedrado mental" del inefable "Techos el Cristos".

Así que aplaudo hasta con las orejas al Brian, que me ha copiado, y no le voy a cobrar ninguna tasa especial, el sabe que para los amigos algunas cosas son gratis TOTAL.

Criteri ha dit...

Glubs! Brian, tu que has entès?

Anònim ha dit...

El Brian i el Jose tenen un problema: que no posen enllaços i així resulta més difícil saber quan han escrit, excepte quan t'habitues a llegir-los.
Més tard comento sobre el post.
Evocacions

Borjas el 1 ha dit...

Evo, tu que tanto sabes, explícame como se hace, soy muy novato y no se como hacerlo.

Criteri ha dit...

Jose, sé que fas també aquestes invitacions. Vaig oblidar reconèixer-t'ho i alabar-t'ho.

Aclareixo: "M'en alegro molt que ho facis". De què m'alegro? que Brian volgui avançar-nos i convidar-nos.
"M'emprenya el pudor de la gent a fer-ho." El què m'emprenya? doncs això, que la gent no ho faci perquè ho cregui ineducat fer saber a altres blogs algun post que ha escrit i que consideri interessant. "Hi passarem" A on? (en plural perquè parlava en nom d'altres lectors també)

Estic preocupat per la meva intel.ligibilitat, no només no m'he fet entendre sinó que el Jose ha entès lo contrari. Vale que tenia son, però tan incoherent era el que deia? Disculpes si calen.

I amb el gir que ha donat això espero que qui tingui alguna cosa a dir sobre el tema del post -de la fitxa- tampoc deixi de dir-ho, tot i que aquesta entrada és de caire més personal i segur que no hi ha massa a dir.

Brian ha dit...

Jo ho vaig entendre be, gràcies ;-)

El que m'ha deixat una mica intrigat es el Evo amb això de que no poso enllaços (??)

Borjas el 1 ha dit...

Brian después de sesudas y tecleantes acciones ¡lo he logrado¡, pero no me han salido donde quería colocarlas. Bueno, mañana mas.

También he puesto noticias, todas ellas muy adocenadas, muy filtradas, si no dicen cosas interesante, lo quito. Hay que experimentar.

Borjas el 1 ha dit...

Dilecte Criteri, al final no tuve mas remedio y se me soltó esa parte de la pluma que tu sabes que a veces tengo y le contesté al unalunarara en la ficha 30, leela y me dices algo hombre.

Evocacions ha dit...

M'ha agradat molt el post, com es defensa el senyor criteri. FIns i tot vol ser dur, i segurament ho és, però jo el veig sempre molt en el seu lloc, i molt crític, però sense sostrades.

Borjas el 1 ha dit...

Criteri, lee, en el UQV, un pequeño intercambio de opiniones entre el unalunarara y servidor, te gustará.

Criteri ha dit...

Crec que he estat bastant sincer, gràcies Evo.
Jose, ja diré algo.

Anònim ha dit...

華麗夢想,
夢世界,
酒店經紀,
酒店工作,
酒店上班,
酒店打工,
禮服酒店,
禮服公關,
酒店領檯,
華麗夢想,
夢世界,
酒店經紀,
酒店工作,
酒店上班,
酒店打工,
禮服酒店,
禮服公關,
酒店領檯,
華麗夢想,
夢世界,
酒店經紀,
酒店工作,
酒店上班,
酒店打工,
禮服酒店,
禮服公關,
酒店領檯,
華麗夢想,
夢世界,
酒店經紀,
酒店工作,
酒店上班,
酒店打工,
禮服酒店,
禮服公關,
酒店領檯,
華麗夢想,
夢世界,