9 de març del 2011

(afegeixo trailers )-------L'AMIC DE BALMES I L'AMIGA D'EN CRITERI. On es relata una d'aquelles coses que diuen "només poden passar a can Criteri"

Els fets són exactes i veritables. Al post anterior vaig preferir no incloure la resposta a les referències trolleres i grolleres a aquesta "amiga" comentarista i bloguera -Annette-, a qui m'aconsellaven engegar a dida. Una circumstància -qualifiqui-la el lector- fa que ara m'hi hagi de referir.

Hores després de postejar. Se'm va ocòrrer rellegir les "remarques" de la biografia de Lluis Riba sobre Balmes, i al costat d'una, a la primera plana que obro a l'atzar, llegeixo intrigat:  su retrato, pintado por su amigo el pintor y jesuita Sebastián Gallés. Busco i descobreixo que és ascendent directe de l'esmentada! de cognom Gallés. Encara més, trobo que el seu pare deia que l'Annette era l'hereva i continuadora de les dots del primer pintor -i amic- de Balmes.

La  Casualitat

O sia, que en Criteri, que justament acabava d'escriure sobre l'Annette  i que acabava -de manera insensata- de declarar-se -postular-se?- una mena de continuador de l'esperit de Balmes redivit,  acabava de descobrir, de la manera relatada, que Anna Gallés era així mateix la continuadora i successora del pintor i amic de Balmes -no sé si del seu esperit. O sia, l'amic d'en Balmes i la amiga d'en Criteri són Gallés.

Annette i un senyor de Mollet

Gallés i Balmes eren afins, bons amics -es portaven dos anys. I els hereus :), quelcom en comú? Mireu, sóc dels que no creuen massa especialment entre l'amistat home dona; tampoc som de la mateixa edat;  és obvi que més que la amiga d'en Criteri és la companya blogaire -dic la, perquè amb cap altra més hi ha hagut intercanvi- i encara, en uns mails que ens creuarem la fluidesa comunicacional em semblà perfectible -diria un polític-.D'altrabanda però coincidim en coses de pes: no ens hem de raonar p.e. les virtuds del granel o dur un bon jersei a casa: ambdós donem consells verds -ecologia pràctica-, o sia hi hagué conexió per "via verda". Ambdós anteposem terra a país, però som del morro fort en qüestions nacionals. Ah, ella pinta un paper i jo el taco; música? ; ella s'ha definit outspoken i jo bocamoll... Ara, comptat i debatut però, dubto si no m'hagués entés millor amb els seus tradicionalistes, religiosos -i creatius- ancestres -nissaga de prohoms de difícil seguiment, tan com la dels Maspons de la Vall del Tenes, àdhuc amb errors a la G.E.C.

Bé, potser l'amic lector no ho troba tan "extraordinari" tot plegat, però curiós, vero, ben trobato e un po critèrico  crec que sí. I si no, quedi com aportació cultural.

Afegitons erudits

En tant que amic -ho era també de la família, a qui  visitava cada dia a Barcelona- Sebastià potser fos qui millor pogué reflectir la seva ànima.  Hom reconeix  però que qui va captar "exactament la fesomia" fou Madrazo, el millor pintor de Balmes i el millor pintor des de Goya. Madrazo que va esdevenir sogre de Marià Fortuny, pintà personalitats: Ingres, Elisabeth II...

Cal dir que allò que pintà en Gallés fou una miniatura, de memòria, com les que té a la col.lecció Martinez Lanzas -googlejeu-, a on vull aportar algunes dades. Repassant la meva incipient biblioteca balmesiana, he trobat que Gallés, partint de la miniatura va fer un quadro gran per l'Ajuntament de Vic. Es considera que en ell es basà Bové per esculpir la cèlebre figura del claustre de Vic.

Sobre la iconografia de Balmes hi ha moltes planes i curioses. Tot i que de físic agraciat, era reaci a deixar-se retratar. Modèstia? pèrdua de temps? Donat el seu temperament nerviós Madrazo feia venir amics per a donar-li conversa mentre posava.  Balmes, Madrazo, dos monstres incomparables del segle XIX es trobaven.


Trailers de cuidado: 
- VISCA, VISCA, VISCA, BRAVO I OLÉ (gran notícia. que pot fer pensar que no tot és perdut) 
- La veu més bonica del regne animal 
-  El Criteri es despulla

17 comentaris:

Herrgoldmundo ha dit...

"Balmes, Madrazo, dos monstres incomparables del segle XIX es trobaven."

Normal que se encontraran, ya que lo mejor por fuerza ha de reconocerse en lo mejor.

Maspons ha dit...

Asín es. Reflexió aparentment simple la que fas però no ho és.
Certament. Balmes no va voler posar amb ningú sinó amb Madrazo. Era "fatxoset?:)

Anònim ha dit...

Quina meravella. El meu pare em parlava sovint del pintor Josep Gallès, nebot d'en Sebastià, però reconec que no havia sentit tant a parlar de l'amic d'en Balmes. A casa de ma mare hi ha alguns quadres dels Gallés, i crec que un és d'en Sebastià. Ja faré averiguacions!
Confesso amb vergonya que no he llegit mai res de Balmes.

Per cert, a Castellterçol hi ha un carrer de Josep Gallés, crec que no n'hi ha cap d'en Sebastià.

Anònim ha dit...

Tu Criteri, com sempre, pixant fora del test. En Gallès del que parles no té res a veure amb al parent de l'Annette.

Fanta ha dit...

Que fantàstica i bonica historia! Ara només faltaria que l'Annete pintés en Criteri.

Herrgoldmundo ha dit...

Criteri,

Pienso que Balmes, en tanto que inteligente y creyente, tenía más puntos para ser "fatxoset" que rojeras. :)

Maspons ha dit...

Anònims, deixeu-ho córrer sisplau, si no aporteu res de positiu en general. I que Déu us beneeixi.

Dubtava de com qualificar la Casualitat relatada al post i si ho sobrevalorava . Només amb haver llegit "meravella" i "fantàstic" n'he de tenir prou.

Annette i lectors verges, de Balmes: comenceu millor potser llegint una biografia. Jo ja aniré ajudant. Espereu el moment oportú,que el cos i l'ànima ho demanin, però aneu-ho recordant com a tasca pendent.

Tinc una superextraordinària notícia pels curiosos o interessats per Balmes.

Maspons ha dit...

Apañó, al ensalçar-me Madrazo jo t'he pregntat per la "fatxositat" de Madrazo. Del Balmes -mirusté- no cal que pregunti res: sé com era perquè era com jo i jo com ell, jo sóc quasi ell i ell quasi jo -ens diferencia que jo sóc més neci- Políticament era una cosa i l'altra. Com jo.

Fanta, L'Annette pinta una altra mena de bèsties...Fanta...una nova amiga?:)

Maspons ha dit...

Fruit de moltes i diverses circumstàncies hi ha gent que vol que tanqui el blog. He esborrat els anònims.
Modero comentaris.
Hi ha coses que només poden passar a can Criteri, diuen.

Sombrero de copa ha dit...

Qui son Criteri, els que volen que tanquis? Explica-ho sisplau. Sempre llegeix-ho que si patatim, que si patatam i mai no entenc res.

Maspons ha dit...

És una llàstima que en aquesta entrada, de la qu estic tan cofoi,s'hi barregin aquestes coses. Però -tal com vaig dir a la interfecta- no hi ha massa comentaris a fer,història explicada i ja està.

Per tant perderé uns segons per respondre l'amable Anònim, i PER DARRERA VEGADA parlaré de la qüestió:

NO SÉ NI M'INTERESSA SABER QUI SÓN ELS QUE VOLEN QUE TANQUI EL BLOG.

EL PERQUÉ HO VOLEN -això ho sé-: GELOSIES, OBSESSIONS MALALTISSES, ENVEJA, MANIES PERSONALS, ETC Puc dir-ho perquè ho podria demostrar. Per adobar-ho un anònim deia avui: "Vet aquí, que potser l'Annette és la última causa dels últims "merdès"

trolls: insistiu si voleu,em feu sentir important i l'ego em creix.
Però com tampoc és massa bo que creixi, llegiré lo que m'escriqueu -per darrera vegada-, en resposta a això que us he dit.Ja que sé que en el fons us interessa el blog podeu comentar i criticar els posts quan volgueu.

Tot el que dic i faig, ja ho sabeu, "és a fi de bé", fins i tot les bajanades, per a què rigueu,tal com llegeixo avui a V. Puig. Casualitat Critèrica:
"Ponga un ego en su vida, però que sea fetén, con garantia i sentido moral, inoxidable i creativo" El de Balmes. El meu.

Ah, I ahir a Balmes: "hay nada más noble que el mismo aislamiento cuando se sostiene con serena dignidad la causa de la razón?"

Ah, I encara podria citar L'elogi de la follia d'abans d'ahir.

El que vulgui entendre..., el que em vulgui seguir...

(Mira, si més no, tot això m'ha servit per fer aquestes reflexions tan ...)

Maspons ha dit...

SÓNN ELS ÚLTIMS MINUTS QUE PERDO AMB ELS TERRORISTES DEL BLOG, ja ni llegiré lo que diuen, tal com vaig avisar.

Després de la raonada explcació que vaig donar més amunt, convidant-los a raonar,l'únic que trobo dels anònims són quatre increpacions per ferir, vuit insults...i dues falsedats.

M'han dit que a Cercabloc ho trobaria lo del pr-5, (Evo em comunicà que el tenia,cosa que sempre agrairé)


Un dels trolls ja sap de què va:

emaspons.blogspot.com Feed



Principals indicadors 2.0

* Technorati 0
* Google Pagerank 5
* Google Backlinks 0

* Alexa 0
* Yahoo 11170
* Feedburner 0


Rànquings Cercabloc

* Països catalans 366
* Demarcació Barcelona 214

* Comarca Vallés Oriental 11
* Temàtica Personal 95
En el benentès que si no el tingués estaria tan panxo.

Ah, interfecta és allò que vaig dir.

Briançon ha dit...

Vinga, vinga Criteri que ests un comediant més dolent que lo Cassen (Casto Sendra. Et sona? El periodista pel que et va preguntar l'Alfredo era l'Amilibia. Això mig ho vares encertar. Deies que era de "La Codorniz", cert! o potser de les tertùlies de radio d'Antena 3, també cert. Així que no tot es tan dolent al teu voltant. Rep una abraçada d'un admirador.

Evocacions ha dit...

Me n'alegro Criteri d'haver descobert el teu Pr. Casualitats de la vida!. Al tanto amb cercabloc que està tururut. HO sento per l'Apañó perquè Balmes, malgrat els esforços del franquisme, no va ser fatxa; tampoc "rojeras", en expressió que el fa xalar. De fet, l'apropiació indeguda de Balmes per part del totalitari Franqui va fer molt de mal a la seva figura. Caldria que algú es disculpés...

Maspons ha dit...

Cert, és difícil d'entrar-hi Evo.Parlarem del mestre, del meu.

Amilibia, grans humoristes els de la Codorniz, que per l'edat no em tocava ni entenia massa i llegeixo ara.

Per un error de configuració he llegit els anònims -volia que anessin al correu brossa-, per si les mosques no en llegiré cap on vegi anònim. No s'ho creuen:)) La paciència ja vveieu que me l'heu acabada però no acabareu el blog.No saps ni buscar un diccionari. Interfecta és correcta!

Ja que l'he llegit aprofito aquest altre que no sé què diu dels pocs comentaris -molts lectors però i molts de bons- i però cert que potser esperava més d'aquest post i ni l' Annette -pobreta, marginada- tampoc em sembla que hagi tirat coets:(
No podria ser, anònims, que hom hagi quedat bocabadat, sense saber que dir? :)) És igual.

Si hi han coses que dic, que a molts que no saben llegir ni interpretar, els fa pensar que estic pagat de mi mateix...espereu algun dels posts que vénen, uiii

Activo filtres brossa


Ah, i aviso. TORNA BALMES!!

Sombrero de copa ha dit...

L'Annette está avorrida com molts de nosaltres. Au, espabila i fes-nos vibrar amb un bon post.

Miquel dels Sants Molist Badiola ha dit...

Criteri, moltes gràcies per clicar el meu bloc sobre el Centenari de Balmes de 1910.
La veritat és que es compon de les "sobres" que em van quedar per la realització del llibre que es pot veure al final de tot del meu blog.
Ha estat difícil arribar a treure a la venta aquest llibre. En principi, ningú em va ajudar... i he vist clarament que ha estat per causes polítiques. Total, vaig haver de pagar de la meva butxaca. Sort que, un cop a les botigues i batallant molt, una Fundació m'ha pagat la meitat del cost total.
Balmes actualment està mal vist a Catalunya per la seva ideologia i perquè, desafortunadament, Franco va adoptar la seva ideologia i en feu ressò mediàtic.