19 de febrer del 2010

Partits polítics: Bon vent i barca nova!

L'excepcionalitat i virulència de l'article de Juli Capella fa que avui enganxi. En Brian parlava de desafecció i vaig esmentar-li. Poc després ho penjava e-notícies.

Encabat de llegir-lo penses: En general sí que hi ha cansament i desafecció, però quina sortida tenim? Entorn la "crisi" tinc clar el diagnòstic i encara més les solucions, però en això no sabria que dir-hi, si no és entrant en utopíes, a sobre estranyes -potser per això raonablement bones per imaginatives-.

¡Adéu, partits polítics!

JULI Capella

" Adéu partits polítics, que una vegada vau ser instrument de transformació i avui ho sou de manutenció. Adéu, perquè us heu convertit en màquines amorfes de gestió sense ideologia. Adiós, perquè només prometeu allò que vol sentir la gent. Perquè us heu convertit en un trust que defensa els seus propis interessos i no els seus votants. Adéu, aparells aparatosos, que heu pervertit la vostra organització, cada vegada més blindada i burocràtica. Adéu, perquè tots esteu tacats per un finançament tèrbol i il·legal. Good-bye, per haver perdut l’ètica buscant desficiosament l’aritmètica. Agur, per recol·lectar addictes en lloc d’afins, fidels en lloc de fidedignes, empleats en lloc de col·legues.

Adieu, perquè el vostre corporativisme us deslegitima. Adeus, perquè tots elaboreu el mateix programa electoral pensat per acontentar tothom, i que sabeu perfectament que no complireu. Adéu, perquè només us distingeix la prioritat de subsistir i només us preocupa què diran els mitjans de comunicació.

Auf Wiedersehen, perquè tenir militants ja és una aberració anacrònica i premonitòria. Adéu, perquè, des dels vostres despatxos, sempre us assabenteu tard i malament del que passa al carrer. Adéu, perquè no sou exemple de transparència ni de renovació. Adéu, perquè encara seguiu elegint el vostre líder amb el 95% dels vots.

Adéu, perquè en pro de l’eficiència heu cancel·lat el debat i la discrepància. Adéu, perquè cada vegada esteu més lluny de la gent i més a prop entre vosaltres. Ciao ciao, perquè us espanta la gent que destaca i preferiu entre les vostres files mediocres. Adéu, perquè feu pudor de ranci i de tancat. Perquè us defenseu entre vosaltres a costa del ciutadà, segrestant-lo de la política. Au revoir, perquè intenteu silenciar altres organitzacions socials i moviments polítics que no podeu manipular i us van prenent terreny.
Adéu, estimats partits polítics, us esteu carregant la democràcia que un dia vau ajudar a forjar. Sens dubte vau ser útils, gràcies pels serveis prestats, però el segle XXI us diu adéu, sense nostàlgia."


Nota critèrica: I feia cara de no haver trencat un plat!

16 comentaris:

Herrgoldmundo ha dit...

Es que hay detalles que me sublevan...
Veamos:
Adéu, adieu, au revoir, auf wiedersehen, incluso un "ciao ciao"... ¡¡¡pero NINGÚN ADIÓS!!!

¡ARRIBA ESPAÑA! ¡COJONES!

Saludos, Criteri.

Anònim ha dit...

S'han de tenir grossos per escriure això dels partits, a aquest se li ha acabat treballar per l'administració.
Té tota la raó.

Sombrero de copa ha dit...

Apañó: Siempre he tenido mis dudas de si sabías leer. Hoy lo he confirmado. Eres un gañán analfabeto, aparte de un facha obseso.

Herrgoldmundo ha dit...

Cierto Edurne, se me escapó un "adiós" e incluso un "good-bye".
¿Qué puedo decir?
El discurso de Capella es manido y harto conocido, muy familiar para quienes venimos denunciando lo mismo desde hace muuuucho tiempo, razón por la cual me dediqué a trivializar, y con prisas he de añadir.
Me flagelaré no obstante, por pecar de resabidillo impulsivo.

¡Ah!, pero eso sí: ¡Arriba España!

Evocacions ha dit...

Juli Capella descobreix la sopa d'all! AIxò ja vé en tots els manuals que tracten la societat dela informació! Solució: doncs, amb humilitat, jo diria que el primer seria destronar el govern de les empreses, per tal de tornar al liberalisme del segle XX (Thoreau i l'austeritat dels pares USA). EL tema és llarg i se'm podria malinterpretar. Dedicar tot el primer mes de les classes a això. TOt el que has anat dient de la crisi, el podem aplicar a aquest tema, Criteri. HUmanització dels partits, fora la qualitat d'aforats, presó per mentir en lloc públic, per privatitxzar, per externalitzar.....

Pasionario ha dit...

Te han calao apaño XD
Ers gañan y facha.

Salud2

Jaume ha dit...

En Capella, després de xuclar tot el que ha pogut als partits (FAD super-subvencionat) ara és el més llest i se n'adona que el que "ven" és anar contra els partits. NO me l'empasso.

Brian ha dit...

M'agradaria cridar l'atenció sobre un petit detall, no sé si significatiu: en Capella parla en tot moment de "partits polítics" però en cap cas de de polítics (persones). Quan jo li deia a l'Evo que sí, que tenim els polítics que ens mereixem, també feia aquesta distinció.

Maspons ha dit...

Apañó i els seus ja deieu el mateix que el Capella, sí, però que algú significat públicament com aquest ho digui i amb tanta virulència -resaltat a enoticies- és el primer cas.
UQV, t'he de comunicar que a Jose també li han entrat hackers al seu blogger.

Edurne i Pasionario com d'habitual no es mullen, però sembla que tots trivialitzeu i menysteniu l'article, que reflecteix en realitat allò que pensa cada vegada més gent. És el mèrit de Capella, un revulsiu, que ha obert sembla la caixa dels trons.

Veig també optimisme, l'esperança -utòpica?-, que Evo explicita, de l'autoregeneració dels partits.
O això o els "nous regeneradors": Nebrera i companyia. Veurem.

Borjas el 1 ha dit...

La regeneració dels partits no significa gens si qui realment necessita regenerar-se són els dirigents dels partits. volveran a enganyar-nos, canviaran els quatre o cinc de cara al públic i d'aquí no passarà la cosa. Els recanvis no poden venir de l'interior perquè els mínimante preparats han estat laminats en nom dels "popes". Només un cataclisme social pot fer que la situació canviï.

Borjas el 1 ha dit...

Al final resultará que los culpables serán los ciudadanos de a pie, por no entender a los políticos, sanos, honrados, sin mácula, beatíficos, angelicales.

Borjas el 1 ha dit...

¿Te recuerda algo, estimado Criteri, el nombre de marras?.

Maspons ha dit...

Quina era aquella paraula en que qualificaves a aquell) Pazguato, no..
Borjas, paraula ben catalana. La bufanda és espanyola?

Ballroom ha dit...

Criteri, la paraula es barrut.

Criteri ha dit...

També també, però ara recordo: Mojigato

Efrem ha dit...

cARAM quin escrit més dur. M'agrada però, no és pas mentida, i el trobo ben adequat a gran part de la situació actual... Ja veurem què passa, perquè en general la gent no s'interessa per la política, i això no és pas culpa dels partits ni dels polítics, sinó de la manca d'interès dels individus per allò comunitari, crec. Salutacions!