10 d’octubre del 2009

Curiositat sobre Balmes. Trailer: L'heroi del nostre heroi

Vaig trobar curiós llegir com meditava Balmes:

"Meditaba con la cabeza envuelta en el manteo. Buscaba así, la más absoluta oscuridad, el más absoluto silencio a su alrededor. Confesó algunas veces que mientras meditaba de tal guisa, su cabeza hervía, luego se calmaba, por fin hervía de nuevo. El primer hervor le proporcionaba agudeza de ideas, el último le traía estas mismas ideas ordenadas y metodizadas. Entonces sacaba la cabeza de su cárcel y seguía estudiando"

I així "enregistrava": "Cuando en una conversación oía alguna palabra, idea, etc. que le llamaba la atención ..., cerraba los ojos un momento... ponía un dedo en la mejilla cerca del ojo y volvía luego a la conversación. La idea, noticia o nombre había quedado ya grabada en su memoria para ulteriores estudios"

Hores després llegeixo al blog Privatum: "En razón resulta tan difícil gestar líderes, mentes autónomas, jefes: la mayoría se muestra incapaz de permanecer aletargada, a oscuras, en la incógnita"

Ho trobo sensacional.

Nota.- He copiat el text de la molt bona ressenya de Jaume Balmes de Domingo Manfredi.

Trailer.- He llegit El Balmes de Josep Pla, de Ramon Pou, que em portaren de Vic i supera les meves previsions. El post que en sortirà es dirà L'heroi del nostre heroi, jugant amb el permís de l'Enric Vila amb el títol del seu llibre. L'inclouré als posts de refèrencia del blog. Crec fonamental que hom conegui algunes coses.

4 comentaris:

Evocacions ha dit...

També comparteixo aquesta necessitat de mantenir-se a la foscor, de no tenir-ho tot clar, de suspendre el jucidi, al capdavall, i donar-me la oportunitat de anar recollint dades i opinar més tard (és a dir, pensar apolíticament [?])
A veure si puc fer una ullada al llibre de Balmes, que de moment serà difícil.

RDC ha dit...

vaja, quina casualitat eh... jejeje

Ens veiem

Criteri ha dit...

Si et refereixes a l'enllaç es tracta d'un treball crec que no massa llarg que jo encara tinc per llegir-lo tot. La biliografia de Balmes és molt extensa tot i que on Pla el troba més punyent és en els articles polítics. No és cap contradicció amb això que dius -i que hi hem de perseverar- de pensar apolíticament, i aclarem-ho d'una vegada, volem dir APARTIDISTAMENT més que res.
OK RDC.

Evocacions ha dit...

EFectivament, criteri, pensar apartidistament.. No hi ha ara manera de pensar... no?