Ideóleg del Mercadet dels diumenges i Ass. Col.leccionistes de Mollet. Cofundador Ass. 7 Plomes. Membre CEM. Refund. CANEM. Blog ascètic, acètic, escèptic, ideològicament assèptic. Eclèctic, proestètic i filohermètic. De tints profètics. Boca-i-plomamoll. Escriuredor planer, planià i balmesià. Tradició i avantguarda, heterodox.
24 de setembre del 2012
Catalans. Ibèrics? centreeuropeus?
Anna Gallès diu: "deixaré de ser espanyola però mai de ser ibèrica". És un pensament que també sempre m'ha acompanyat, però al qual he afegit amb el temps algunes reflexions i dades. Un gran tema, fins i tot debat.
No he descobert prou plausiblement com i què som fins llegir Rudolf Llorens i Gaziel. No sé quin, deia que Catalunya bàsicament es constituí per gent del nord, que com esquitxos d'onades tranquiles anaven atravessant el Pirineu escampant poc a poc població provinent de l'altra banda, com escorrialles que sobreeixien d'un mar europeu. Mantenien ells que és per això, que a diferència de les altres comunitats que sempe han mirat a Madrid, els catalans sempre hem mirat al nord, a París. Com instint atàvic, com a reducte del nord que som, intentant retrobar-nos en els nostres orígens. Plausible. No podem però negar la nostra condició -al menys geogràfica- d'ibèrics.Però quins trets en tenim? Com ens hauria influit el caràcter peninsular? Què i quan tenim de cadascú?
Suposo que l'assumpte és més extens; més obert, per a qui en sàpiga més que nosaltres.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
8 comentaris:
He estat força vegades a Suècia i t'asseguro que no ens assemblem GENS als suecs. Ens agradi o no, des d'allà dalt no s'ens veu tan diferents, a catalans i espanyols.
Una amiga em diu que els catalans no tenim gaire arrels íberes, sino més aviat romanes... Aleshores, què eren els ilergetes i tots aquells pobles prerromans? No eren íbers?
Quan dic nòrdic dic centreeuropeus.
Òbviament som un potipoti,, però crec que els substrat de les tribus íberes, -menys el romà- ja ha quedat una mica desdibuixat, per la influència dels francs en el moment mateix de la formació de Cat. I després per les grans migracions occitanes i gascones -Gaudí en venia, per exemple.
Repeteixo que és un tema molt ample i jo un pel agosarat.
Per cert, m'estranya que fins ara aquests vikings sabessin situar Cat. al mapa.
No sé si ho sabien... igual que molts de nosaltres no sabriem situar Västerbötten, Öland o Småland!
A Finlàndia s'ensena suec a totes les escoles del país perquè a les illes Äland, del Bàltic, hi viu una minoria sueca.
Cal dir que a alguns finesos això els toca molt el voraviu - sobretot a aquells que viuen molt lluny d'aquelles illes.
Aquí no hi van arribar els moros. Fins fa quatre dies.
Si estudien suece a FL deu ser que els és útil com a llengua franca nòrdica, si no no té sentit.
Els ölands aquests no crec que hagin empatat amb ningú important :)
Anònim, cert, i és un altre difer. fonamental. Un altre: d'aquí una anys veurem quin sediment hauran deixat al caràcter català els milions de persones que han vingut del sud d'Espanya.
Visca el pernil ibèric.
Visca! :)) però que l'abaixin de preu.
Ara estic sentit a catradio empresaris parlant del boicot possible als productes catalans.
Jo no plantejo cap boicot en sentit invers però preferentment comprem lo nostre. La somalla per exemple -si es possible que no sigui Terradellas.
Publica un comentari a l'entrada