24 de setembre del 2012

Catalans. Ibèrics? centreeuropeus?



Anna Gallès diu: "deixaré de ser espanyola però mai de ser ibèrica". És un pensament que també sempre m'ha acompanyat, però al qual he afegit amb el temps algunes reflexions i dades. Un gran tema, fins i tot debat.

No he descobert prou plausiblement com i què som fins llegir Rudolf Llorens i Gaziel. No sé quin, deia que Catalunya bàsicament es constituí per gent del nord, que com esquitxos d'onades tranquiles anaven atravessant el Pirineu escampant poc a poc població provinent de l'altra banda, com escorrialles que sobreeixien d'un mar europeu. Mantenien ells que és per això, que a diferència de les altres comunitats que sempe han mirat a Madrid, els catalans sempre hem mirat al nord, a París. Com instint atàvic, com a reducte del nord que som, intentant retrobar-nos en els nostres orígens. Plausible. No podem però negar la nostra condició -al menys geogràfica- d'ibèrics.Però quins trets en tenim? Com ens hauria influit el caràcter peninsular? Què i quan tenim de cadascú?

Suposo que l'assumpte és més extens; més obert, per a qui en sàpiga més que nosaltres.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

He estat força vegades a Suècia i t'asseguro que no ens assemblem GENS als suecs. Ens agradi o no, des d'allà dalt no s'ens veu tan diferents, a catalans i espanyols.
Una amiga em diu que els catalans no tenim gaire arrels íberes, sino més aviat romanes... Aleshores, què eren els ilergetes i tots aquells pobles prerromans? No eren íbers?

Maspons ha dit...

Quan dic nòrdic dic centreeuropeus.
Òbviament som un potipoti,, però crec que els substrat de les tribus íberes, -menys el romà- ja ha quedat una mica desdibuixat, per la influència dels francs en el moment mateix de la formació de Cat. I després per les grans migracions occitanes i gascones -Gaudí en venia, per exemple.


Repeteixo que és un tema molt ample i jo un pel agosarat.

Per cert, m'estranya que fins ara aquests vikings sabessin situar Cat. al mapa.

Anònim ha dit...

No sé si ho sabien... igual que molts de nosaltres no sabriem situar Västerbötten, Öland o Småland!

Anònim ha dit...

A Finlàndia s'ensena suec a totes les escoles del país perquè a les illes Äland, del Bàltic, hi viu una minoria sueca.
Cal dir que a alguns finesos això els toca molt el voraviu - sobretot a aquells que viuen molt lluny d'aquelles illes.

Anònim ha dit...

Aquí no hi van arribar els moros. Fins fa quatre dies.

Maspons ha dit...

Si estudien suece a FL deu ser que els és útil com a llengua franca nòrdica, si no no té sentit.
Els ölands aquests no crec que hagin empatat amb ningú important :)

Anònim, cert, i és un altre difer. fonamental. Un altre: d'aquí una anys veurem quin sediment hauran deixat al caràcter català els milions de persones que han vingut del sud d'Espanya.

Anònim ha dit...

Visca el pernil ibèric.

Maspons ha dit...

Visca! :)) però que l'abaixin de preu.

Ara estic sentit a catradio empresaris parlant del boicot possible als productes catalans.

Jo no plantejo cap boicot en sentit invers però preferentment comprem lo nostre. La somalla per exemple -si es possible que no sigui Terradellas.