19 de desembre del 2011

Tres interessants -per a mí- preguntes pèrfides sobre política.


- La Codorniz és a la dictadura com el Jueves a la democràcia? Si fos així vaja negoci! Per cert, no m'imagino al de la Iglesia, a l'Acevedo, etc prenent partit per unes sigles, em decebrien. No ho crec, eren d'una altra raça.

- Hom pot qualificar el règim nord-coreà de dictadura, com fan ara els mass media? Fins on sé jo dictadors eren Mussolini, el Franco -amb matisos-, la dels coronels grecs, fins i tot els capitostos de les repúbliques bananeres. Però un comunista dictador? No és un oximoron, dictadura comunista? Suposo que seran tics heredats dels informadors dels mitjans.

Afegitó:

Veig que s'ha malinterpretat. És lo que comporta l'heterodòxia.

Si a un règim comunista li diem dictadura com hem de dir a una dictadura? També hem d'anomenar dictadors als reis antics, pel fet de concentrar tot el poder? No crec que cap fatxa accepti que el comparin amb qualsevol sàtrapa comunista.
És una qüestió semàntica. Veig però que no s'ha entès on volia aribar: referit a Corea -o Birmània-, etc, els mitjans parlen de dictadura en lloc de règim comunista, per a amagar -al passerell- que -aital règim assassí- és un règim comunista. 


- Hi ha una cosa que em solivianta més que el debat "dreta-esquerra" i és el de progressista versus carca. Algú té una -ni que sigui lleugeríssima- idea  d'on i qui dona el certificat o el carnet  de progressista? Què és ser progressista?

La cantilena 

Un tifó ha arrasat parts de Filipines amb centenars de morts. Diuen que no  havien vist mai cosa igual.  Si ells han patit la gota freda, corregida i augmentada pel canvi climàtic, els lectors del blog hauran d'aguantar l'esporàdica gota malaia, critèrica, esperant que Déu il.lumini a l'ignorant més que jo, i pugui veure quin és l'autèntic drama de la humanitat i el planeta.

16 comentaris:

Ricard C. Estrada ha dit...

Interessant qüestió aquesta de què és una dictadura, en el cas de Corea del Nord -tema que m'apassiona- estic absolutament convençut que sí, que es tracta d'una dictadura, és evident. De fet, la definició del DIEC també inclou que la concentració de poder pot ser a les mans d'una persona o bé d'un únic grup polític... això últim fa que pensar.

Anònim ha dit...

El Forges parlant de política ahir a Divendres era patètic i decebedor, efectivament.

Maspons ha dit...

Si ho diu el DIEC... però continuo negant la major: no és el mateix un règim comunista que una dictadura -Pinochet per dir un altre exemple. No és el mateix Lenin que Hitler per molt que s'els apliqui a ambdós el qualificatiu de dictadors. Ambdós són règims autoritaris, això és clar.

"...la concentració de poder a les mans..."Per lògica també ara estaríem doncs en una dictadura: la dels trusts, Bildelberg, la trilateral...que són el mateix.
No sé si és una qüestió semàntica o política.

Anó, i la Pilarín Bayés del PSC! del d'abans, del catalanista de Pallach ,això sí.

Ricard C. Estrada ha dit...

Sona a tòpic però potser Lenin i Hitler són les cares d'una mateixa moneda. De vegades no parem suficient atenció a les paraules i el seu veritable sentit. Potser hauríem de mirar com han acabat aquests tipus de règims (dictadures) i quin camí polític han seguit després les societats sotmeses als dictadors. A les democràcies, en gairebé tots els casos... amb permís d'allò que alguns en diuen "mercats".

Ricard C. Estrada ha dit...

Per cert, la Pilarín Bayés, soporífera...

Anònim ha dit...

Beneplácito Criteri: Dices "Fins on sé jo dictadors eren Mussolini, el Franco -amb matisos-, la dels coronels grecs, fins i tot els capitostos de les repúbliques bananeres. Però un comunista dictador? No és un oximoron, dictadura comunista? Suposo que seran tics heredats dels informadors dels mitjans."

¿Has leído o estudiado algo serio sobre la historia del siglo XX?, tu aparte/anotación de las dictaduras "comunistas" es tan benévolo que no se entiende. O sea, ¿Estalin no fue un dictador comunista?, ni Nicolae Ceaușescu , ni Tito y tantos otros. Explicame tu rasero de análisis.

Maspons ha dit...

Amdós: m'he explicat fatal. Ho afegire al post:

Lo que vull dir és que si a un règim comunista li diem dictadura com hem de dir a una dictadura? També hem d'anomenar dictadors als reis antics, pel fet de concentrar tot el poder? No crec que cap fatxa accepti que el comparin amb qualsevol sàtrapa comunista.
És una qüestió semàntica. Veig però que no s'ha entès on volia aribarr: referit a Corea -o Birmània-, etc, els mitjans parlen de dictadura en lloc de règim comunista, per tapar -al passerell- que -aital règim assassí- és un règim comunista.

Maspons ha dit...

La Pilarín va ser un ensopiment OK. Jo li donaria la culpa majoritàriament a l'Om. Es va embrancar o perdre temps filmant com jugava amb els nens i no va saber treure-li les coses que més ens podien interessar d'ella.

Anònim ha dit...

Qué t'empatolles, Criteri?... mai saps el qué dius ni el qué escrius. Tens neurones o tot és cera de la que crema?

Maspons ha dit...

Publico el troll per demostrar com es pot ser dues vegades estúpid:
Primer per insultar sense argumentar
Segon, perquè convençut com està que no tinc neurones em continua llegint...amb aquella condícia

Anònim ha dit...

Benemérito Criteri:

Dices: "És una qüestió semàntica. Veig però que no s'ha entès on volia aribar: referit a Corea -o Birmània-, etc, els mitjans parlen de dictadura en lloc de règim comunista, per a amagar -al passerell- que -aital règim assassí- és un règim comunista."

No confundas los mass media con la filosofía, la historia y la semántica. Un dictador puede ser de cualquier color, rojo, negro, derechón, izquierdoso, etc. Luego si en un momento determinado a la propaganda adversdaria le interesa puntillismos florales entonces es otro problema.

Al frente de los regímenes totalitaristas siempre hay algún iluminado, lease "Dictador", y lease el color que se quiera.

Tienes que afinar tus conocimientos en historia, leer mas y no conclusionar llevado por los medios y sus análisis superficiales y tendenciosos.

Nap nip ha dit...

Cada vegada que contestes al troll el deixes amb el cul a l'aire. Molt bo:)))

Maspons ha dit...

Interessant debat, gràcies per participari.
M'estranya que em repetiu que els mandataris comunistes actuen com a dictadors,no cal. El que dic és que
confoneu conductes amb règims.Quan els mitjans es refereixin a l'antiga URSS p. e. no l'han qualifiquin de dictadura, sinó de lo què era.
Una cosa és un règim comunista i l'altra un regim dictatorial.

Collons, que difícil resulta fer-me entendre!
En fi, si considereu que al Vaticà no hi ha democràcia dieu-li dictadura, o els règims saudís, o...i si els mass media han de ANOMENAR, DESIGNAR SEMPRE com a dictadures els règims comunistes, tenim un problema irresoluble.
Per cert que avui a TV3 l'han anomenat règim stalinista -s'hi van acostant:)), però mai comunista!
A qui volen enganyar aquests desgraciats?

M'agradaria saber si els coreans es consideren primer stalinistes que comunistes, i fins i tot si són stalinistes.

No perderè mai més tant temps en coses tan òbvies. Ara penso però que potser no faig altra cosa.

Maspons ha dit...

Ah i seguint el raonament general Hitler era socialista, no?

Anònim ha dit...

Este anónimo Borjas profe por más señas si preguntrara a los alumnos que definieran que régimen tenía la extinta URSS supongo que esperaria que dijeran:una dictadura.

Maspons ha dit...

És també un bon exemple per ajudar a veure-h clara la qüestió, certament.