29 d’agost del 2010

Recolzament curiós a la peregrina teoria pronòrdica. Recordem Balmes.

M'en descuidava, i avanço quelcom de la crònica belga:

Així mateix existeix una preeminència de Bèlgica Nord -flamenca- enfront la sud -valona. El conflicte belga es pot resumir en l'existència d'una Belga del nord treballadora, seriosa, conservadora però tolerant enfront d'uns -en certa manera- vividors i "liberals", que són els del sud, que per descomptat surten beneficiats en el repartiment del pastís pressupuestari.

O sia també aquí, en aquest país tan petit, existeix la diferència. Curiós, molt curios.

Balmes

Aquest dissabte fou el seu bicentenari. Silenci quasi absolut, mostra de la indigència dels nostres intel.lectuals. Aixi mateix oblidat per la cúria. Increïble. Estic preparant escrit i carta als mitjans.
Pobre Jaumet. Pobres de nosaltres.

10 comentaris:

U.Q.F. ha dit...

Hola, Criteri.
En suport a la teva teoria "nordista":
Els holandesos consideren, en general, els belgues flamencs com uns holandesos de segona fila, menys desenvolupats i amb menys glamour. El sud...
Ara, en detriment de la teoria hi ha la consideració que els francesos tenen dels Valons: el mateix, o sigui, uns francesos més endarrerits, etc, i en aquest cas els tenen al nord.

Repecte a Balmes, és curiós tot el que en deia Francesc Pujols.

Salut.

Aliensk ha dit...

A tall d'exemple, aquell acudit holandès on li pregunten l'hora a un flamenc, i aquest du a la mà esquerra una paperina amb patates fregides (les mítiques vlaamse vrites amb la maionesa regalimant). El flamenc, sempre tant servicial, fa un moviment de canell per mirar el rellotge, i el contingut del seu "cucurutxu" acaba sent una nota de color sobre el terra de Flandes.

Com veieu, no s'hi maten gaire.

Evocacions ha dit...

Es curiós que Balmes estigui mig oblidat. Jo, per la meva part, i amb el poc que saé, explicaré alguna coseta aquest any. Així ja compliré. D'altra banda, a veure si compleixo amb una crítica de Lisboa. Avanço: fora mandangues nòrdiques; a veure si ens assemblem als lisboetes (almenys en la netedat de carrers i metro, en estètica, i en transport públic. Però em temo que hauríem de jubilar al 99% dels nostres po0lítics i al 99'99 % de les seves idees de ciutat.

Herrgoldmundo ha dit...

El otro día me acordé de ti, Criteri.
Vinieron de visita unos primos de mi mujer, cuyo hijo, brillante estudiante, comenzará este año el bachillerato.
Seducido por la presencia de una supuesta mente brillante me acerqué para dialogar con él.
Cuando el chico me dijo que estudiaba en el Insituto Jaume Balmes le pregunté:
- oye, ¿y tú qué sabes de ese filósofo?
- Ah, ¿era filósofo?, respondió sorprendido. Sí, creo que era filósofo, acabó contestando.
¿Y no sabes nada de su obra?, prosegui.
No, ahora no me acuerdo, acertó a decir el chico.
¿No te suena "El Criteri"?, le ayudé a recordar al futuro bachiller.
No, pues no, me contestó tan pancho.

Extrae tus propias conclusiones, Criteri, y adivina por qué no se conmemora ni se recuerda a Balmes ni su obra.

Saludos

Maspons ha dit...

UQF, sí, les relacions entre afins belgues-francesos no són d'excessiva simpatia. No crec però que hi hagi massa diferència entre uns i altres.

Aliensk. Prou bo, notant com les vrites. un altre acudit valon, Antològic i exportable: Referint-se a un ajuntamet: Quants funcionaris hi treballen?
Una tercera part.
Dels habitants?
No, dels que hi són.
(Fabulós.)

Excel.lent Evo. Tot i que en lo de la netedat tenia entès lo contrari, sento una gran aracció per Portugal -la seva música, no em refereixo als fados-. Ja explicarás coses particulars a vere.

Anècdota tristíssima, Apañò, però previssible.

Resposta: per què era capellà -i apologista- i no et negaré que també per no militant catalanista, tot i que pensem que no havia nascut la Renaixença.

Maspons ha dit...

UQF, calia dir entre belgues i francesos i holandesos.

Herrgoldmundo ha dit...

Ahí, ahí le has dao...
Catòlic i reconegut apanyolista!
¡Todo un facha a pesar de que el fascismo, como la Reinaxença, todavía no había tenido lugar en la historia!
Si es que...

Herrgoldmundo ha dit...

Por cierto, Criteri
¿Tú crees que si Balmes hubiese tenido una vida más larga se habría dejado "seducir" por los ideales románticos de la Renaixença y el catalanismo?
¿Eing?

Maspons ha dit...

Facha no, persona d'ordre i poc aimant de les revolucions, i PRIMER defensor de la justícia pel treballador -sé què dic-cosa que agradarà a Evo.

Crec que respon al tarannà d'un altre gran: Verdaguer. Sí segurament hagués militat,a la seva manera, això sí. No oblidem la importància dels capellans a la Renaixença, moviment d'altra banda romàntic i no massa perillós per la "unitat de les
Espanyes".

Ara, si em preguntes si avui seria independentista, o a quin personatge el podríem extrapolar avui, et diria que: A mi :))) enfastiguejat del país -i eclèctic, i racionalista però metafísic- ,però que posats a triar potser triariem la no dependència...potser ens conformaríem amb un apanyo a la belga..., però del PP no seria , segur.

Apaño, casi he avançat un post que podria fer sobre jo i Balmes, tot afegint: A la biografia sobre Balmes que acabo de llegir, un savi en va dir: A volte ingenuo ma puo vedersi la zampa di leone -de memòria-. Em veig i m'han dit alguna cosa semblant. Seeempre salvant les distàncies... siderals, amb tots nosaltres, homes d'un segle buit, mejorando lo presente, amics lectors.

No tinc temps de repasar-ho, ja em disculpareu si cal.

Evocacions ha dit...

No, Criteri, no és qu3e m'agradi el que has dit de Balmes, implement és cert: amant de l'ordre i poc de les revolucions; en altres paraules, home de bé.