18 de maig del 2010

Segona pregunta inèdita entorn la sobirania

No cal dir que això que ve és una metàfora de la situació lingüistica a Catalunya. Imaginem-nos: Suissa, cantó francoparlant. Va i que s'hi desplacessin a viure-hi un milió i mig d'italians. O bé Galícia, ocupada per milió i mig de catalans. Algú pot establir quin dret moral -o eximent- tindrien aquest gran gruix de nous residents foranis per a exigir igualtat de drets lingüistics? Fins a quin punt?   Com l'anterior pregunta -i continuant el tema- és abans que tot una interpel.lació  a nosaltres mateixos a que pensem sincerament que faríem i demanaríem un milió i mig de catalans a Galícia.

També ens situa en disposició de comprendre algunes postures repatànies a la llengua pròpia del país d'acollida. No sempre hi juga l'imperialisme o incomprensió lingüistica, sovint és inèrcia de tribu, comoditat, quan no impossibilitat d'aprendre l'idioma...o qui fa el paper de Met -l'orni.

No crec que aquest plantejament pugui qualificar-se de tabú i si cas és igual, que són temps moderns, on trencar tabús és un esport general. Com a l'anterior pregunta esmentada, afirmo que aquestes són també qüestions que haurien de formar part d'un debat públic ample -ara absent o banal- imprescindible per encarar i decidir el futur del país, ara que sembla que estem a la cruïlla definitiva.

63 comentaris:

Evocacions ha dit...

Doncs, ja saps que farìen un milió i mig de catalans: demanar que el català fos llengua cooficial. I potser tindríem raó i tot. ALgú penso que l'Estat-nació, amb el vincle de naixement, continua tenint algun sentit en mig dfel neoliberalisme?

Jaume ha dit...

No és un matís important que els desplaçaments fossin afavorits per un règim dictatorial? Xina i el Tibet són un millor exemple.

Anònim ha dit...

dius:

"""aquestes són també qüestions que haurien de formar part d'un debat públic ample -ara absent o banal- imprescindible per encarar i decidir el futur del país, ara que sembla que estem a la cruïlla definitiva""".

Baixa a terra. Amb el 7% a Mollet, baixa a Terra home.

Herrgoldmundo ha dit...

Bueno, Criteri, en Cataluña pronto tendremos más de un millón y medio de musulmanes reivindicando la lengua árabe.
De hecho, sé de colegios públicos en cuyas revistas informativas insertan ya varias páginas en árabe.
Existen, además, ayuntamientos del buen rollo que ceden graciosamente espacios en Centros Cívicos, pagados con nuestros impuestos, para que la comunidad musulmana enseñe a sus hijos la lengua de sus antepasados.
¿No te da un poquito de miedo que el mismo particularismo inconsciente dels defensors de la Terra les acabe pasando factura en nombre del todopoderoso Alá?

Si es que...

Anònim ha dit...

Apaño,
Aquests milió i mig de musulmans, parlaran i escriuran perfectament el català ja que és la generació que estimaran a Catalunya i lluitaran per a la llengua catalana, cosa que no ha passat amb les primeres gernacions d’immigrants procedents de diferents comarques d'Espanya. I la llengua àrab és i serà la seva llengua materna que per cert, tenen tot el dret a conservar-la, igual que el castellà en el teu cas ,o en el cas de les altres dues cents llengües que avui en dia és parlen a Catalunya. L’únic que seran privilegiat de saber-ne més d’una.

Anònim ha dit...

Nuestros "piquetes religiosas" están entrando en todos aquellos lugares pecaminosos, ateos, y que atentan contra la moral musulmana. Nuestros estudiantes ya saben navegar y trabajar en internet, en institutos, en universidades y con esta y muchas mas experiencias, estamos haciendo un mapa social de aquellos luagres a los que iremos a atacar en primer lugar en nombre de Alá (Loado sea su nombre).

Nos alegramos de que os desangreis tontamentente en banales luchas, y que os arruineis entre vosotros para dejarnos a nostros el campo libre.

Por una catalunya musulmana en un corto espacio de tiempo,gracias a la biología natural y a la gran preñes de nuestras mujeres, os estamos haciendo la "invasión silenciosa", lerdos, que no sois más tontos porque no os entrenais.

Criteri ha dit...

Evo és valent i ha contestat. El que no sé és que dirien els gallecs si la majoria de mitjans audiovisuals fossin en català :)
Algú -jo entre ells- interpretem que lo de atado i bien atado ve per aquí. Gràcies Jaume, matís important, sí.

Anónim: Osona 40 %, no et diu res aixó. Avui surt una enquesta: 37 % es declaren indepes. I estic a terra, per això plantejo tot plegat.

Buena Apañó, però no seré jo qui demani la cooficialitat de l'árab. I aquests ajuntaments del "buen rollo" no són pas nacionalistes, diria que juguen a tot el contrari.

Apañó ha fet un apunt interessant, però l'anónim que ens du tontos es vol passar de llest al parlar de l'immigració árab per desviar la qüestió cabdal : deixar que l'Estat deixi de fotre la má a les butxaques dels catalans -que no guanyo tant, escolti- i deixar de dependre de Madrid. Que els polítics d'aquí són incompetents? Sí, "també".

Brian ha dit...

Imaginem-nos la pregunta inversa:

Algú pot establir quin dret moral -o eximent- tindrien els vells residents autòctons per a exigir desigualtat de drets lingüístics? Fins a quin punt?

Toni ha dit...

Evo, aquí hi ha una resposta.


Víctor Alexandre: "Dins d'un món globalitzat o tens Estat o desapareixes"

15/05/2010
Informa: info2

Evocacions ha dit...

Toni, certament és una resposta la de Víctor Alexandre. El que no sé és si és una resposta interessada, portant l'aigua al seu molí. Penso que el problema va més enllà. Que vol dir tenir un Estat en el moment (repeteixo seguint els teorics de la segona modernitat) en què els Estats-nació desapareixen com a vincle dels ciutadans per naixement? Què voldrà dir ser català en un món en què hi hagi una barreja enorme de cultures (perquè els nascuts catalans d'altres cultures, manetenen molt la cultura dels pares)? L'objectiu és tenir un Estat? Un Estat sense Catalunya?

Anònim ha dit...

Evo diu:

"Què voldrà dir ser català en un món en què hi hagi una barreja enorme de cultures (perquè els nascuts catalans d'altres cultures, manetenen molt la cultura dels pares)? L'objectiu és tenir un Estat? Un Estat sense Catalunya?".

Según la teoría de la "invasión silenciosa", señores dejense de tonterias, aprietense los machos, dejen a un lado las peregrinas toerias de la raza y la lengua y contemplen el mundo que les rodea y les rodeará en poco tiempo.

El ser humano como ente pensante es algo muy superior a la teoría de la terra. el terruño, la lengua, y cosas asi. Miren el planeta desde fuera señores, dejense de capulladas inútiles que no sirven para nada sino sólo para entelequiar ensoñaciones abstractas y "altament perecederas". Y dejense de hacer que otros cometan los mismos errores y vivan frustrados por mor de sueños volátiles e imposibles.

Un esforzado de la ruta.

Criteri ha dit...

Primer de tot perdoneu el darrer paràgraf de l'anterior comentari meu ja que no és de fiscalitat de lo que parlem ara. Bona també, Brian. Efectivament, caldria també per la banda de murcians, bascos, etc que viuen a Catalunya que reflexionessin i es posessin en el lloc dels residents autòctons, i en encara més si li els hi agradaria que residents al.lòctons (?) volguessin cooficialitzar sa llengua -en cas que fossin majoria- a Murcia o Euzkadi, per seguir amb l'exemple.

I als tres comentaris següents els dic: Si països "normals" pot ser que tinguin eina a mantenir els seus trets nacionals imagineu-vos una autonomia de fireta com Catalunya. I al darrer comentarista li pregunto: Escolteu...vos sou apàtrida? I també vull dir-li que cansa -i per això no ho faig-, replicar coses que no he dit, com això de la raça i zarandajas.

Maspons ha dit...

Hablando de Roma...just m'he assabentat que hi ha la presentació de Reagrupament a Mollet. Ja en faré cinc cèntims.

Maspons ha dit...

Ah, un altra avançament -marketing:)-. Contestaré a una pregunta que sembla que té intrigat a molts: Qui és català? Bastant incontestablement.

Anònim ha dit...

En vista de que no es posible seguir un hilo conductor serie e intelectualmente objetivo y neutro, creo que lo mejor es salir por el foro, es decir, hacer mutis y a otra cosa mariposa.

Dar vueltas centrípetas sobre el mismo monotema puede ser muy positivo para algunas mentes enclavadas en un dial de radio fijo, sin cambiar de emisora.

Así, que para evitar entrar en disgresiones inútiles, lo mejor es desaparecer, borar la dirección y a otra flor mariposa.

Mucho gusto en haberos tratado, pero la vaca no da para mas. Seguid elucubrando sobre el "fet identitari", sobre los derechos de los de fuera, etc............

Adios.

Criteri ha dit...

A l'anònim enfastiguejat li pregunto quines són les coses que el motiven, parlar de Zetaparo? Bé però en tot cas això al cafè, que aquest és un blog seriós, i si en parlés seria per fer-ne humor, però la veritat és que no em motiva ni per això.

Si no hi ha res més a dir acabo dient: Ser locals per ser universals, com Cervantes i el Quixot. Visca els drets dels pobles -encara que el nostre poble, la nostra pàtria sigui bruta, trista i dissortada.

Vaig anar a la presentació de Reagrupament: L'alcalde famós d'Arenys és un crack, i un quixot. En faré una pinzellada. Avui ha sortit l'article periódic al Contrapunt, intitulat El gran Niño.

Sombrero de copa ha dit...

Criteri, ara sí que m'agrades. Et veig valent, punyent i conveçut del que dius. I a més a més et veig com lliberat d'un jou. Endavant i coratge! Som molts i moltes les que, de vegades, callem però mai oblidem d'on venim encara que dubtem on anem.

Maspons ha dit...

Si,jo també ho he pensat Edurne; tinc l'impressió que m'he deixat anar una mica.

Anònim ha dit...

Això és un bloc seriós, diu el Criteri.
Ha,ha,ha,ha,ha...

La fotito de l'Edurne (Edurno-Aliporio) té unes palmeres i... les xemeneies de Sant Adrià! Així té el cervell d'intoxicat aquest pobre inútil!

Criteri, o ets tonto o no sé què et passa.

Amèlia ha dit...

Sr. Criteri, tinc curiositat per saber on era el bar Regino? M'ho por dir vostè?

Efrem ha dit...

L'argument seria que paguen impostos com tothom i que malgrat no siguin majoria, són un col·lectiu prou important com per a ser tinguts en compte. El contraargument seria que les categories històricament formades són en la/les llengua/es anteriors a la seva arribada (en el nostre cas català i castellà, perquè ja portem com a mínim 150 anys parlant majoritariament també castellà), que és l'argument etzibat des de la banda catalana als castellanòfils. Qui porta més temps a casa acostuma a estar disposat a lluitar més per aquesta, per això ténen més força les cultures autòctones i les seves reivindicacions.

Maspons ha dit...

Contesto per mèrits, primer, al petit gran Efrem. Però el primer argument no em val, perquè en realitat: aquí van tenir oportunitat de pagar impostos -i fer calers-...las gallinas que entran.... Tampoc és cert que fa 150 anys que Catalunya és "realment" bilingüe, he conegut i algun n'hi ha que amb el castellà hi té moltíssims problemes.Només fa 50 anys el castellà era una raresa al carrer. I interessant la teva darrera cosa: l'ardor en la defensa.

A l'anònim que ha enganxat li contesto primer perquè tè a veure amb el tema i perque m'ho posa en "bandeha", amb això que Europa serà un protectorat alemany. L'anònim ha de ser un nou amic lector perquè si cas sabria que una de es coses que he proposat aquí és que ens manin els nòrdics , em sembla que més organitzats que a Madrid ho són no? I també més que els de la pl.S. Jaume.

M'agrada molt que em faci aquesta pregunta Amèlia: El Regino -només pensar-hi em ve una cosa...- estava al costat de la Farmàcia Foz, banda de la rambla, on ara hi ha un magatzem de diners. Sense el Regino Mollet ha perdut un tros fonamental de l'ànima. Tinc el trist privilegi d'haver estat el que en va escriure l'adéu i la glosa a premsa "...allà hi vaig conèixer la filla de la meva sogra..."

Anònim ha dit...

Está v isto que ya ha comenzado la censura, molt be.

Anònim ha dit...

Ha comenzat la censura.

Anònim ha dit...

Ha comenzat la censura.

Anònim ha dit...

Ha comenzat la censura.

Anònim ha dit...

Ha comenzat la censura.

Borjas el 1 ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Borjas el 1 ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Ha comenzat la censura.

Anònim ha dit...

Ha comenzat la censura.

Anònim ha dit...

Ha comenzat la censura.

Anònim ha dit...

Ha comenzat la censura.

Anònim ha dit...

Ha comenzat la censura.

Anònim ha dit...

Ha comenzat la censura.

Anònim ha dit...

Ha comenzat la censura.

Anònim ha dit...

Ha comenzat la censura.

Anònim ha dit...

Ha comenzat la censura.

Anònim ha dit...

Ha comenzat la censura.

Anònim ha dit...

Ha comenzat la censura.

Anònim ha dit...

Ha comenzat la censura.

Anònim ha dit...

Ha comenzat la censura.

Maspons ha dit...

He eliminat coses per centrar-nos una mica i evitar discusions pel.legrines

Anònim ha dit...

El proper passsss serà l'eliminació del blog, bannear, hackear en nom de la lluna.

Anònim ha dit...

El proper passsss serà l'eliminació del blog, bannear, hackear en nom de la lluna.

Anònim ha dit...

El proper passsss serà l'eliminació del blog, bannear, hackear en nom de la lluna.

Anònim ha dit...

El proper passsss serà l'eliminació del blog, bannear, hackear en nom de la lluna.

Anònim ha dit...

El proper passsss serà l'eliminació del blog, bannear, hackear en nom de la lluna.

Anònim ha dit...

El proper passsss serà l'eliminació del blog, bannear, hackear en nom de la lluna.

Anònim ha dit...

El proper passsss serà l'eliminació del blog, bannear, hackear en nom de la lluna.

Anònim ha dit...

El proper passsss serà l'eliminació del blog, bannear, hackear en nom de la lluna.

Anònim ha dit...

El proper passsss serà l'eliminació del blog, bannear, hackear en nom de la lluna.

Anònim ha dit...

El proper passsss serà l'eliminació del blog, bannear, hackear en nom de la lluna.

Anònim ha dit...

El proper passsss serà l'eliminació del blog, bannear, hackear en nom de la lluna.

Anònim ha dit...

El proper passsss serà l'eliminació del blog, bannear, hackear en nom de la lluna.

Anònim ha dit...

El proper passsss serà l'eliminació del blog, bannear, hackear en nom de la lluna.

Anònim ha dit...

El proper passsss serà l'eliminació del blog, bannear, hackear en nom de la lluna.

Anònim ha dit...

El proper passsss serà l'eliminació del blog, bannear, hackear en nom de la lluna.

Anònim ha dit...

Obre un nou blog, aquest ja està caput.

Anònim ha dit...

Obre un nou blog, aquest ja està caput.

Anònim ha dit...

Obre un nou blog, aquest ja està caput.

Anònim ha dit...

Obre un nou blog, aquest ja està caput.

Anònim ha dit...

Obre un nou blog, aquest ja està caput.