26 de desembre del 2012

L'HORA SUPREMA DEL SENY (A tall de manifest imprescindible des de l'heterodòxia independentista)

L'HORA SUPREMA DEL SENY

Construir un estat no és fer una casa de nines.Cal que cadascú hi posi el millor que tingui. Jo modestament  intentaré fer-ho plantejant  algunes qüestions cabdals que no es tenen en compte.

- El primer que cal refutar és l'estesa creença que el nostre model podria ser Dinamarca. Deixant el vessant econòmic, més aviat seríem Groenlandia -o Escocia: territoris petits que s'escindeixen d'un estat gran.

- No s'ha aclarit tampoc satisfactòriament que vol dir ser català i qui és català -un dels darrers tabús. No hem d'oblidar que a banda dels catalans de generacions i els nous catalans, tenim també catalans que se senten una mica estranys i ciutadans que se senten en país estrany. El procés d'emancipació ha de tenir en compte aquests grups que serien refractaris a la secessió rupturista. Hi podem afegir el grup que engloba les generacions que han viscut o s'han fet grans amb un munt de referents i tradicions foranes però que ja  hem fet nostres. Inacabable citar-les: la creació cultural clàssica española mamats a l'escola o als mitjans, passant per la grossa de Nadal, els pallassos de la tele, De la Fuente i mil músiques i coses  -fins i tot entranyables- amb les que sempre hem viscut.

- No és que sigui aconsellable sinó que és impensable construir el nou estat sense fer algunes -alguns en diran- concessions; és impensable l'emancipació fent tabula rasa en les mútues relacions culturals, socials i personals,  teixides durant segles amb un munt de xarxes impossibles de desfer. Cal evitar un miop independentisme maximalista rupturista; cal que tinguem traça en explicar que un munt de llaços de tot tipus es mantindran després del Dia I. I si des de l'Ebre enllà ho entenen i també hi col.laboren, poc ens caldria ja per assolir l'emancipació, que seria així més que amistosa i per tant millor per a tots.  Tampoc no hem d'oblidar la complexa amalgama de sentiments dels espanyols de la resta de l'estat, que van des del sincer apreci fins al ni contigo ni sin tí. En definitiva, tothom ha d'entendre que la separació és tan inevitable com -diguem`ho clar- ho serà relativa.


Continuarà

 
Encara que està per acabar i per polir-hi alguna cosa,  m'ha semblat bé començar a publicar avui aquest escrit.

Sancti Stephani. Anno Domini 2012
 L. D.


Continuarà així


És cert que a Catalunya hi ha molt seny? No, tot i que més que cap altre lloc sí. Lo meravellós no és l'abundor de seny sinò la qualitat, l'existència d'uns pocs compatriotes que són la personificació més elevada del seny, que és la sublimació de la intel.ligència pràctica. Per a Pla "el seny és Balmes"......

33 comentaris:

CríticaPolítica1 ha dit...

Tot i estar en contra de la independència, m'agrada (en certa manera) aquest escrit.

Maspons ha dit...


He afegit això a un paràgraf

"Tampoc no hem d'oblidar la complexa amalgama de sentiments dels espanyols de la resta de l'estat, que van des del sincer apreci fins al "ni contigo ni sin tí". En ddefinitiva, tothom ha d'entendre que la separació és tan inevitable com -diguem`ho clar- relativa serà."

Maspons ha dit...

Gràciess Dasein, el teu comentari, venint com ve d'un patriota espanyol, m'omple de sincera satisfacció. Penso que potser sí que he estat mínimament intel.ligible i assenyat.

CríticaPolítica1 ha dit...

MOlt intel·ligible i molt assenyat.
Jo em sento espanyol (i català) fins el moll de l'os, però considero que l'única cosa sagrada en aquest món és Déu. La resta són creacions humanes, incloses Catalunya i Espanya. Per tant, així com la Paraula de Déu és inqüestionable, no ho són ni la unitat d'Espanya ni la independència de Catalunya, malgrat que considero la primera com a quelcom importantíssim i la segona com un error històric, polític i espiritual.

Ara bé, per tot l'exposat, puc entendre'm amb un independentista com tu. Però no amb un radical com aquest anònim, a qui molesta un símbol pel fet que no li agrada.

Una salutació.

Xavier R.V. ha dit...

Per desgràcia, tot i les crides al diàleg del Govern, sembla que les coses aagafaran més un rumb de confrontació més que no pas el que assenyadament proposes, com diu Dassein. Aquí l'únic que destorba és l'anònim sense solta ni volta.

Evocacions ha dit...

Bones Festes

X. ha dit...

és lamentable que el troll hagi volgut desviar el sentit d'aquest magnífic escrit i el debat, cap al tema de les banderes. No li feu cas.

Xanflins ha dit...

Completament d'acord. La independència no la aconseguirem convencent els conençuts. Per això caldrà fer veure que una Catalunya independent no anirà en contra de la identitat de moltes persones del país. Ans el contrari. Com dic a vegades, perquè no defensem la independència parlant castellà? Potser convenceríem més gent.

Milions de catalans ha dit...

Molt bona reflexió Xanflins. La independència no cal defensar-la en castellà perque la gent que cal convèncer viu amb nosaltres i encara que no parli català, l'entén perfectament. Si ho fessim així, com tu dius, els hi estaríem fen't la "pilota", com sempre. Ja ho dius tu mateix, no convencerem a qui no vulgui -per prejudicis o d'altres tipus de convenciment-. Conec gent que parla castellà i no cal dir que és indepe. Tens al carallot d'el Dasein que és l'inrevés. En aquest cas la llengua no té relevancia; evidentment, sí la té quan es tracta de convencer a gent d'altres latituds, fora de Catalunya, parlin o no castellà.

Maspons ha dit...

Sobre això de parlar més castellà. De fet, jo vaig fer un escrit en castellá -uns posts més avall. Hi estic d'acord per una altra raó: hi ha molta gent d'aquí que no entén el catalá i no pots arribar a ells si no és en castellà.
Bueno, tampoc exageréssim ara.

Maspons ha dit...

Daassein referent al coment 4 ok. Deia la dell Ate:"...el de ariba, lo demás me importa un carajo" :)

CríticaPolítica1 ha dit...

Alguns haurieu de comprendre que la cultura castellana (inclosa la llengua) i altres manifestacions de la cultura espanyola en general són part idiosincràtica de Catalunya. No només perquè molts catalans n'estem imbuïts, sinó perquè els catalans hem enriquit aquesta cultura al llarg dels segles. I ho seguim fent en la música, literatura, etc.

Tres nicks i repicó ha dit...

Amb el "numerus clausus" possat, tot Déu, escampará la boira. Cauràs en picat. Ets massa avorrit... ja ho veuràs.

Outsider friar ha dit...

No sé, no sé, Criteri. Per a mi la gran pregunta és si la il·lusió sobiranista serà capaç d'aturar la imminència de l'esclat social. Quan me'n vaig a dormir cada nit i veig que encara no ha passat res em dic que o les estadístiques estan equivocades i la taxa d'atur real està molt per sota de la censada, o bé realment la misericòrdia divina actua de manera insospitada infonent una paciència incomprensible en els cors dels nostres semblants. Digueu-me pessimista si voleu, però això ha d'esclatar un dia o altre, i no serà una indignació de plantar una tendeta a Plaça Catalunya i que faci una xerrada un sociòleg de Berkeley, sinó un campi qui pugui forassenyat.

Maspons ha dit...

Dassein, val...podíem però comparar-ho la cultura iankee com a identitat cherokee?

Outsider, això esclatarà quan s'acabi el "coixí", tan si parlem dels avis que mantenen els joves com l'assistència social diversa que permet anar trampejant a parats i les capes més pobres fins a final de mes.
A mi em fan especialment pena els que amb il.lusió es juguen els seus calers obrint negocis i la majoria acaben plegant en mesos.

Maspons ha dit...

el "manifest segeueix així:

"És cert que a Catalunya hi ha seny? No, però més que cap altre lloc sí. Lo meravellós no és l'abundor de seny sinò la qualitat, l'existència d'uns pocs compatriotes que són la personificació més elevada del seny, que és la sublimació de la intel.ligència pràctica. Per a Pla "el seny és Balmes"......

Indíbil ha dit...

Bon, any nou, Criteri. Creu-me torna a obrir el blog i no et deixis vencer per la rauxa. S'acosten temps durs, molt durs, i difícils, amic, i Balmes, malauradament, no ens pot ajudar... només Déu nostre Senyor. Cada cop sento més aprop l'odi dels nostres veïns, el seu verí escampat per arreu de la pell de brau... ja veig, altra cop, la sang vessar... ai, Déu me, Criteri.

Maspons ha dit...

Obrir o no...no depèn de mi. Si els comentaris van per peteneres, no dic ja que insultin, no dubtis que no em farà res tancar els comentaris, com fan molts.
Bon any, amics tots, i fins i tot els enemics.

Indíbil ha dit...

(...) ai, Déu meu, ajuda'ns!!

Toni ha dit...

Na de na, que aquí no pasará na; quiero decir que los augurios de tiempos peores...No se van a cumplir, Hay demasiado miedo y la gente con miedo, de siempre, no se menea, apechuga, se busca la vida.Ademas el hombre es el animal que mejor se adapta a las circunstancias. Como dice José Luis Sampedro, nos toca resistir estoicamente mientras el tiempo y nosotros ponemos las cosas en su sitio. Bon any a tothom

Sombrero de copa ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Sombrero de copa ha dit...

¡¡Bon Any 2013 per a tothom!!

Maspons ha dit...

Toni, Dius" Na de na, que aquí no pasará na; ... los augurios de tiempos peores...No se van a cumplir, " no psssarà res extraordinari, però que els temps econòmics i els polítics millorin...no ho crec.
Bon any, Toni i Sombrero i us el desitjo de nou per a tothom

Toni ha dit...

Criteri, sincerament crec que la crisi ens farà a tots una mica mijor en tots els sentits, els polítics hauran de ser mes polítics que mai i no uns aprofitats com fins ara.Jo el que mes valoro es la Pau social i el equilibri socioeconòmic que espero que no es trenqui, lo demés serà secundari i amb Seny i criteri ens en sortirem
Bona nit a tothom

Maspons ha dit...

Toni, com jo ets home de pau i d'ordre! encara que em sembla que t'inclinaves cap a la cosa bermejilla:) Jo també valoro això però valoro també que amb aquesta "crisi" es van reduïnt la bogeria automovil.,els abusos: en el preu dels pisos, restaura., etc. Hi ha coses que tornen a anar per on no haurien d'haver sortit mai. Menys consum i més cultiuu personal és el que ens cal.

Anònim ha dit...

Escribe uno que no domina el catalan espero no ser dilaidado con las piedras de los talibanes al uso.

*Criter de *veritat *veus possible *els *teus *somnis *carregats d´*ímposibles efectes *onirics *amb *malalties *Dalinianas, i la *sorna de Pla. Una novel·la d´*Asimov és paradigma de la *SF *amb base a Port Mart *sense *Gilda. La base *pseudocientifista *dels *teus *analisetes donen el pego, però la *gent de base no *vol a mes *xais pujolianos-estafadors *per alimentar.

*Tot *serà que el *Borbó es "arrugui" i *deixi *tirat *als *seus *subditos, i de seguida un *cop d´*estat militar *torni els cuses a l´*estat anterior i *torni la *consiguient *frustració perenne i eterna del "*seny" diferencial *per *sota de *totes els "*sibilisaciones" del món mundial.

Anònim ha dit...

Vayasé señor Mas, alias don Arturo el Ambicioso . pero eso sí antes de irse page la cuenta que ustedes siempre han sido y son unos pedigüeños unos llorones y unos señores con complejo de inferioridad. Y recuerdan que nadie les ha tratado mejor que los españoles a) Cuando se integraron en el reino de Aragón Huyendo de lo que les hacia pagar el rey Frances y luego en la Corona Española, donde han sido los niños mimados en todos los tiempos y épocas sin ir mas lejos el dictador Franco les puso la SEAT , GAS NATURAL , La petroquímica de Tarragona. Pero como ya los conocemos si se van sin pagar les mandaremos dos F18 y la Brigada de Cazadores de Montaña desde Huesca , para recordárselo . Y el que paga descansa y el cobra MAS. ADEUUUUUUUUUUUUUUU

Tres nicks i repicó ha dit...

Ostres, el José Muñoz, un altre vegada. El que fa tenir "amistades peligrosas", oi Esteve?

Maspons ha dit...

Anònim: deus ser nou aquí i no has llegit el que digué:
Ja és TARD per debatre, després de trenta -o tres-cents- anys si HEM DE MArXAR SOLS o no , ara es tracte de COM hem d'assolir-ho, de com hem de regenerar la nostra casta política de cara a aquest futur i de mil coses més. Són les coses que vaig plantejant i que molts comentaristes s'entesten en no entrar a reflexionar-hi.


Maspons ha dit...

A veure doncs si entre tots anem donant idees i pautes per a què la secessió sigui AL MÀXIM GUST DE TOTHOM POSSIBLE.
I no n'hi ha d'altra.

Anònim ha dit...

•El Mas es responsable de los mayores recortes sociales de toda la historia.
-un catalán de cada 5 vive en la pobreza
-830.000 parados
-21 desahucios al día
-40% de los jóvenes en el paro
-30% de fracaso escolar
-cierran farmacias, quirófanos etc...
pero a cambio...el señor mas se gasta:
-mas de 1000millones en diputaciones
-mas de 600millones en consejos comarcales (que son estructuras duplicadas)
-159 millones en políticas lingüísticas
-388 millones en la televisión catalana
-49 millones en la radio catalana
-35 millones en embajadas, delegaciones etc...
-paga sus consejeros mas de 100.000 euros y el mismo cobra mas que el jefe del estado central.
el sueño independentista catalán, su ambición desmesurada e incomprensible por un estéril cambio de bandera les está cegando la mente . dén ustedes un paso hacia atrás...¡abra los ojos!
¡por favor....el engaño es grotesco!
los dirigentes que les empujan al separatismo, pasan de patriotismo a ellos solo les interesa el patrimonio.sí,sí confunden patriotismo y patrimonio. ¿como se puede ser tan ciego para no ver la manipulación que se está haciendo con la identidad catalana.

Como limpias estas cuadras Maese Criteri: ¿Recuerdas la anécdota histótica de como se limpiaron?.

Ya está todo dicho???.

Ya no hay vuelta atrás???.

Con estos mimbres menuda silla haremos.

Rafa ha dit...

Ben dit Criteri, no hem de donar explicacions a ningú d'on volem anar y menys als qui ens donen pel darrera des de fa anys y panys.

Maspons ha dit...

La cosa està en que és la societat civil! la que ha tirat del carro, amb les consultes, la marxa etc. En aquest cas las bèsties -els polítics- anaven al darrera.

En això estem d'acord anònim: tenim uns polítics -aquí i acullà- bastant o molt animals.