2 de desembre del 2012

Catalunya catalana

-La reflexió cabdal i corol.laria va en el sentit demogràfic. Ningú no n'ha parlat -ui quina por.  El gruix majoritaríssim de la immigració espanyola i fills, , immutable, no assumeix la nostra realitat nacional.
Si contéssim només els vots de la Catalunya interior els resultats serien clars com un got d'aigua filtrada.


Això escribia jo al passat post i alguns comentaristes espanyolistes han entès jo què sé què. Bé, si que ho sé. Han entés que no han de poder votar o han de fotre el camp!!. Potser ho han es escrit perquè existeix un punt de mala conciència? Observi's que quan deia  Ui quina por sabia perquè ho deia. El tema és tabú.

El que jo plantejo és un fet claríssim: l'existència d'una Catalunya catalana, al costat -o enfront- una catalano-española o simplement española. Lo que vull manifestar és l'oblit d'aquest factor  i que tots aquest savis tertulians i polítics dels pebrots s'equivoquen, o volen enganyar-se quan diuen que els ez -Sanchez, etc ja els hem guanyat majoritariament per a la causa. I que sense ells hi ha poc a pelar.

Ah,que sapigueu que si Quebec no és independent és pel vot dels indis i negres -ara sortira algun carallot que dirà que comparo no sé què no sé quantos.

En fi, els fets són els fets, tan clars com l'aigua. No l'enterboliu. La qüestió que plantejo és la clau de volta per arribar a l'emancipació de Catalunya. Aspecte que si és opinable és quin tipus d'independència i d'unió vull amb Espanya, cosa de la que estic preparant un manifest. Balmessià per a mes detalls.

Dassein em pregunta per Balmes i me'l ve a comparar amb el tio que ensenya el cul i els Ciudad'anos. -suposo que te n'has adonat de la pífia.

La pregunta reflexió que vaig escriure ajuda a centrar la cosa. Contesteu-ho si ho sabeu.

39 comentaris:

Crua Realitat ha dit...

El 0,002 % de la poblacio de Catalunya llegira el teu manifest,,, i s avorriran

Nikito Nipongo ha dit...

Hahaha, la crua realitat... el cas és que el que diu és veritat... s'avorriran, badallaran i s'adormiran, a més de no entendre res.

Pitigrilli parla di... ha dit...

...aquest és l'esperat manifest critèric, estimats germans, -una veu al fons-: me l'agafes amb les mans. Criteri, emprenyat diu: pocavergonya, sinvergúença ¡¡voleu callar, recony!! o deixo de parlar... cridòria sorollosa: ¡¡no parlis, no parlis!! jajaja.

33 ha dit...

Tota la raó Criteri. Cal veure els resultats electorals de cada poble o ciutat i comparar. Quant més cutres més guanyen els partits espanylistes.

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Diu el Criteri:

"Ah,que sapigueu que si Quebec no és independent és pel vot dels indis i negres -ara sortira algun carallot que dirà que comparo no sé què no sé quantos."

""Los indis son autóctonos y son los dueños sin titulo de propiedad, no son anglófonos de origen ni francófonos. Y segon el teu parer desvirtuan el resultado.????"". ¿A quien se deben los indis entonces?.

Mallorca está germanizada en un porcentaje muy grande, anda ve a sus barrios alemanes e intenta imponer el mallorquí. ¿¿¿ je ???.

Anònim ha dit...

“La revisió dels nostres referents històrics només es pot fer l’endemà de la independència, mai abans. I no es pot fer abans per la senzilla raó que sense referents difícilment hi haurà independència.” (Víctor Alexandre, Diari El Punt, 5 de gener de 2007).

Anònim ha dit...

La ortodòxia nacionalista és clara: Viure en el gulag de la ignorància per tal de preservar uns objectius que han esdevingut obsessió patològica. Tot s’hi val… “Todo por la patria”, però no pas en sentit figurat, sinó real: Amb aquesta consigna, els nacional-catalanistes pretenen imposar la seva ideologia com si fos un Dogma de Fe, manipular la Història per adequar-la al tamany de la seva petita ideologia, construir una realitat virtual-nacional paral·lela i simulada, narcotitzar als ciutadans amb fantasies autodestructives, malversar sistemàticament el diner públic, conservar en formol unes tradicions fossilitzades.

No es pot construir un país amb aquestes bases de mentida, ignorància i engany. No ens podem guiar exclusivament per l’estètica o les formes. No ens poden obligar a estudiar, treballar i cagar en català. Això no té futur.

Els catalans ens mereixem que no ens enganyin. Hem superar els mites i mentides nacionalistes, per tal de ser lliures de debò: sense enganyifes.

Anònim ha dit...

Mite: L’any 1714 Catalunya va perdre la seva independència: fou conquerida per Espanya i les institucions catalanes foren abolides.

Realitat: Abans de 1700 Catalunya no era independent, sinó que era un territori amb institucions pròpies integrat dins de la Corona Espanyola des de feia segles.

Aquell any, el rei Carles II (d’Espanya, inclosa Catalunya) morí sense descendència i s’inicià una guerra de Successió al tron (no pas de Secessió sobiranista) entre dos candidats: Felip d’Anjou –francès- i Carles d’Habsburg –alemany-. A tots els territoris de la Corona hi hagué seguidors d’un i d’altre candidat.

Les institucions catalanes primer van jurar fidelitat a Felip d’Anjou (Corts de 14 de gener de 1702, a Barcelona), però després una flota anglo-holandesa a favor de Carles va desembarcar al riu Besós (el 25 d’agost de 1705) i va conquerir Barcelona davant la indiferència de la població. El 16 d’octubre les institucions catalanes van reconèixer a Carles com a rei d’Espanya.

Finalment, la guerra va acabar amb la renúncia de Carles al tron (perquè havia estat anomenat Emperador del Sacre Imperi) i Felip V no tingué oposició: va amnistiar els dirigents de la revolta austracista, però va abolir les institucions catalanes, tot creant un estat centralista a imitació de la França d’aquell moment.

Les institucions del s.XVIII eren estamentals, pròpies del feudalisme: representaven a l’aristocràcia, la burgesia i l’alt clergat. Defensaven, per tant, els interessos d’aquells. No hi havia pas un Parlament com el que coneixem avui dia, ja què sobirania nacional i popular són conceptes posteriors, no coneguts en el moment del fets.

Milions de catalans ha dit...

¡¡Quina patuleia que ve a cagar per aqui!! especialment el José i el Dasein -ara disfressats d'anònims-. No es pot ser bona persona, Criteri, i deixar les portes de casa obertes de bat a bat.

Kylian ha dit...

ESTAS COM UN LLUM Criteri. A qui se li acut obrir la caixa dels trons, el tema supertabú de la immigració espanyola DELS 60 I 70! No sé si felicitar-te o compadir-te.

Antoni de Montpalau ha dit...

Els catalans que viuen i treballen a Madrid son madrilenys?

Anònim ha dit...


Milions de catalans ha dit...

¡¡Quina patuleia que ve a cagar per aqui!! especialment el José i el Dasein -ara disfressats d'anònims-. No es pot ser bona persona, Criteri, i deixar les portes de casa obertes de bat a bat.

Visca la democracia endogámica.

Anònim ha dit...

Felip V prohibí el català i imposà el castellà

Molts forats trobem a la Història Manipulada de Catalunya.

La “Història Oficial” que trobem als manuals de Secundària i Batxillerat, i els llibres divulgatius (1) ensenyen que el castellà fou imposat a Catalunya, mitjançant un pla amb premeditada vocació de desnacionalització de Catalunya, i posen com inici i exemple el Decret de Nova Planta de 1716, de Felip V, qui prohibí l’ús del català.

Un altre mite. En primer lloc, no es va prohibir pas l’ús del català, sinó del llatí, a l’Audiència. I en segon lloc, el procés de castellanització no arrenca ni s’enforteix el 1716, sinó que es tracta d’un procés gradual i no imposat que va començar molt abans, el 1400, coincidint amb l’entronització dels Tratàmara, i va continuar a poc a poc per altres motius.

1)

Així, en primer lloc, si llegim el Decret de Nova Planta, només trobem un sol article que faci referència a la llengua: l’article 5è que estableix: “Las causas de la Real Audiencia se substanciarán en lengua castellana”. I aquesta frase és l’ única al•lusió a la Llengua que trobem en tot el famós Decret de Felip V. (2)

D’això podem destacar el següent:

- Fins aleshores, la llengua de la Reial Audiència era el llatí (no pas el català) (notes 3, 4 i 5), per la qual cosa, com bé apunta Macelo Capdeferro “tal disposición no es discriminatoria con la lengua catalana, por la sencilla razón de que, hasta entonces, las causas de la Real Audiencia se habían sustanciado en lengua latina. El latín se había mantenido como lengua oficial, diplomàtica, cancilleresca, jurídica y científica.” (4)

- Aquest article es refereix només a la Real Audiencia, un òrgan administratiu (per entendre’ns, i simplificant, com els “jutgats” actuals). No es prohibí pas la llengua en àmbits culturals, literaris, econòmics, jurídics, familiars, etc.

Anònim ha dit...


- Cinquanta anys més tard, es van haver d’emetre Ordres prohibint expressament l’ús del llatí (el llatí una altra vegada!) a l’Audiència, com les Ordres de data 7 de juny de 1768 i 11 de gener de 1770 (5) la qual cosa demostra l’ús del llatí a la Audiència després de 1716 tot i el Decret de Felip V, i la manca de materialització de l’esmentat Decret (fent necessàries l’emissió d’aquestes ordres cinquanta anys després prohibint expressament el llatí). (5)

2)

En segon lloc, observem que la introducció del castellà a Catalunya no comença l’any 1716, sinó que es tracta d’un procés gradual que va començar amb l’entronització dels Trastàmara molt abans, al segle XV, i va continuar amb l’absència de la seva Cort a Barcelona (Riquer apunta a aquesta absència com la causa principal de la castellanització) (6), i s’expandí amb l’ús de la impremta, la força del mercat literari (més gran en castellà que en català), etc… Riquer invoca també altres factors com ara: la conversió de l’empresa d’Itàlia en castellana, el medievalisme, la vida poc brillant de les Universitats catalanes, el propi caràcter intrínsec de l’humanisme català, etc.

I aquest procés es va continuar, al mateix segle XV, amb el progressiu bilingüisme de molts escritors catalans (Guillem de Torroella, Enric de Villena, Frances Alegre, Romeu Llull, Narcís Vinyoles, Bernat Fonollar, Joan Ribelles, Francs moner, Joan Escriva), i la castellanització pràcticament total de Boscán, Timoneda, Ferrandis de Heredia, Milà, etc. (6)

Com passa actualment amb els científics: que escriuen en anglès per tal que les seves investigacions tinguin la major difusió possible.

És a dir, la situació que ens trobem abans del Decret de 1716 és ja d’una forta presència del castellà, procés que no es va produir de manera uniforme, ni es va imposar des de l’exterior, sinó que s’explica per factors d’ordre intern català. (7)

I es que, com bé conclou el professor Peña Díaz (UAB), durant els segles XVI i XVII no va existir cap projecte castellanitzador dirigit des de la monarquia, sinó que foren altres causes bàsicament internes, com ara: les motivacions econòmiques dels impressors de llibres (que imprimint en castellà venien més exemplars), el desig dels autors dels llibres d’arribar a més públic, i la facilitat administrativa. A més, tot considerant que el nivell de penetració lingüística va estar molt condicionat per la classe social (7).

Doncs tot això no s’explica als nens i joves estudiants de Catalunya. Només se’ls explica una visió parcial i conscientment manipulada de la Història (imposició del castellà, guerres, invasions, etc), plena d’odi i ànims de revenja, la qual cosa genera confusió al nostre jovent.

Bon cop de falç! ha dit...

¡¡Ostres Criteri ja tenim un altra evangelitzador ibèric!! Que Déu em perdoni però, ja m'he cagat tants cops en la mare que els va parir que ja no tinc forces -vull dir que ja no em queda "cagalera" per fotre'ls al damunt-. Ho deixo, ho deixo a les teves mans, -no la cagalera-, sinó l'oportunitat d'engegarlos a on sigui. A casa teva manes tu. Recordes el "only you" dels Platters?

Maspons ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Maspons ha dit...

A l'historiador: Què ens vens a dir que el castellà està present de fa segles a Catalunya? Fa poc més de cent anys quan va començar a ser significatiu. A pagès quasi ni se sabia. I certament, la història sempre -a cada bàndol- és manipulació.

"No ens poden obligar a estudiar en català...etc, a Catalunya... " Vet aquí: hi ha dues Catalunyes. No sé quina se sent més incòmoda en el starus quo, però si que sé la que a la llarga, amb el temps, hauria de prevaldre.

Maspons ha dit...

Quebec es caracteritza per ser de cultura francófona, i són els immigrants negres,anglófons i indis els que obstaculitzen el seu desemvolupament en llibertat. A grans trets.

I als que esteu cansats dels colegues espanyolistes, penseu que és important saber com responen a les meves inquisicions, tot i que masa vegades no les contesten.

A veure ara, Per exemple Dassein -i els altres-, contesteu: tu que ets català, -que dius (sic)- : Votarieu en un referendum per una Euzkadi independent si anessiu a viure allà? i per una Escòcia?

Gràcies i saluts a tots.

Anònim ha dit...

Dices:

""Quebec es caracteritza per ser de cultura francófona, i són els immigrants negres,anglófons i indis els que obstaculitzen el seu desemvolupament en llibertat. A grans trets.""

Osea son manos de trabajo esclava, sin derechos, por no ser francofonos y estropean la estadística, vaya, vaya???

Anònim ha dit...

"És més fàcil creure que saber" (J. Pla)

Maspons ha dit...

Hi ha blancs anglòfons que viuen al Quebec que no són pas lumpen sinó tot lo contrari,i són tambe els que impideixen la indep. No et puc assegurar si indis i negres són tan esclaus com dius.

Saber és fàcil si hom té la informació, cal però saber saber.

Peròoo, ningú recull el guant de la pregunta que feia?

Pere Soms ha dit...

Quina pregunta, recony? Si es que parles tant que ni tu ni els que et llegim, sabem qué cony vols dir...

Maspons ha dit...

Referia al darrer comentari 5-12.

Mira que en som Soms de maleducat i groller . I mal lector

Anònim ha dit...

Las elucubraciones emocionales regidas por la cultureta del terruño visceral son contrarias a la razón intelectual en forma y análisis.

La victoria no está cerca, el enemigo no está solo, solo aparentemente dormido. Los supuestos registros de propiedad de la "terra" no son eternos, y sólo pertenecen a los nobles y altos burgueses.

Si la existencia humana hubiera que justificarla en función de toda esta patulea, apañado estaría el ser humano, o mejor dicho así está por culpa de los visionarios de turno.

Los falsos profetas salen por doquier y muchos caen en sus cantos de sirenas y milongas porteñas.

alguien te comentaba que el 0´00000000002 de la población de Catalunya ha llegit el teu manifest, y claro es normal que se aburran, la gent, molta gent está entrando en falso avance aerodinámico , están un tanto hastiados de tanto mirarse el ombligo, o mejor de los que los quieren que se los miren continuamente y viven sin vivir en ellos porque no saben vivir por ellos mismos.

Un abrazo en la libertad.

"Adelante hombre del 600 la carretera nacional es tuya"

Maspons ha dit...

Aquí a cadascú va a la seva. Jo faré el mateix per peteneres. Estic fart de mantenir amb els meus impostos injustos a lladres, senyoritos i ganduls, eternament, sud Ebre enlla i fart del nostres podrits nostrats lladres de la casta política d'aquí. Mantenint els nostres lladres propers ja n'hi ha prou.

Per cert el manifest encara no l'he escrit i us asseguro que el llegirà més gent. Tinc mitjans.

Milions de catalans ha dit...

Tens més raó que un sant, amic Criteri. Dius de la casta politica d'aqui, però n'hi han molts més: els ciutadans sense atributs, com el José, que desde la seva Saragossa natal va vindre a robar aqui i ara s'ens vol pixar a la boca, el molt carnús. I tot això, àdhuc insultant i fotent "conyetes" propies del paio merdós que és.

Pafiam ha dit...

A sobre robar, ens volen donar lliçons i ara volen potinejar l'ensenyament del català. Volen que el fet català desaparegui.

Antes roja que rota diuen uns. I els progres dels collons i la cella alguns amb el puny enlaire callant com putes tísiques davant la llei Wert del català. Ramat de cabrons tots plegats.

Som i serem... ha dit...

Sí, Pafiam, ¡¡així es parla1!!. Sense embussos. Venen a per nosaltres, ens volen matar i jo, no penso morir sense lluitar. Hem de matar a gent com el Borjas i el Dasein i el Noctas i l'Apañó... ¡Tots morts i enterrats! ¡¡Morin els botiflers!! i els lladres i tots els donats pel cul que van vindre a parar aqui a robar i fugir amb els diners a casa seva, ¡¡Que també ni han!! No val que digui... ¡jo, soc català!, ¡¡mentida!! no són res més que una merda que van deixar els seus pares al mig del camp o d'un carrer de qualsevoll poble de la nostra ben aimada Catalunya.

Anònim ha dit...

Con mucho respeto:

Al final salieron las soluciones MussolinoHitlerianas que Criteri negaba como que no es lo mismo de entonces. Todos los hipernacionalismos (Todos) acaban igual en sus dos vertientes, subida y caída.

Gulags, Treblinka's, Manhausen`s, Noches de los Cristales rotos, Guetos, y eliminación masiva de los no "iguales", o de la casa-cosa nostra.

Anònim ha dit...

Desde Salt, lindo pueblo morito de la Catalunya interior.

MALDITOS POLITICOS que habeis arruinado el presente y el futuro de mucha gente de Salt.

MALDITOS POLITICOS que habeis hecho que nuestros patrimonios conseguidos a base de muchos años de trabajo ahora no tengan ningún valor.

MALDITOS POLITICOS que habeis hecho que no podamos estar tranquilos ni en nuestras casas.

MALDITOS POLITICOS que habeis permitido que unos cuantos salvajes se impongan a la gente de bien.

MALDITOS POLITICOS que miraís hacía otro lado cuando vuestra gente sufre y lo pasa mal.

MALDITOS POLITICOS que habeis permitido que nuestros comercios de toda la vida cerrasen y a cambio se llenara el pueblo de autenticos tugurios insalubres.

MALDITOS POLITICOS porque lo manipulais todo a fin de que no se conozca la verdad de un pueblo agonizante.

MALDITOS POLITICOS por anteponer vuestros intereses antes que los de vuestra gente.
y en definitiva,

MALDITOS POLITICOS por él sólo hecho de existir.

Anònim ha dit...

Pero ¿ Que decís del Mas?

¡¡¡ QUE NO SE VAYA !!! Cuanto mas tiempo esté mas trafullas montara y mas líos. Si sigue, como está tan atolondrado, no habrá declaración de independencia y al final se autoextinguirá.
Lo malo es que entre un Tardá y su panda de zumbados. Esos desgarramantas, no tiene nada que perder y mucho que ganar. v Lo primero que harian sería declarar una independencia naZionalista, agresiva, garbancero- espardellista. Esto traería la inmediata intervención del Ejercito.

Aunque a lo mejor, es preferible, un susto gordo final que sustos sin fin.

Maspons ha dit...

Avui faig com el Noctas. No comments.
Només demano pau, tranquilitat,respecte per la bona gent i pels drets dels qui tenen la raó. Demano això és tan com pretendre que es reivindiqui el seny de Balmes.

Per cert, en el seu comentarihi ha alguna cosa que recorda el seu estil, però poso en solfa el retorn de "l'esperat".

Anònim ha dit...

Balmes era y fué un "jesuita", experto en decir si pero no, no pero si. Y sobre todo experto en negar lo real de lo contrario y a su vez tergiversar lo que veía sin verlo realmente. Un buen esteta de la lengua y un artista de la semántica. Saussure tuvo un buen maestro en el haz y el envés de la lingüística y sobre todo y el dominio de las parusias gramaticales.

Milions de catalans ha dit...

El José cada cop esta pitjor del cachirulo. Que cony s'empatolla de pa...rusias o de pa...saragossas? Cada cop que surt del frenopètic passa el mateix... ¡pobrissó!

Borjas el 1 ha dit...

"Si ahora que no se necesitan sus votos para la gobernabilidad de España, no se aprovecha para sentarlos en el banquillo y que respondan por sus actos, y si son culpables que paguen por ellos, menos lo harán cuando sus votos sean necesarios para como ellos, dicen dar estabilidad al gobierno de España, pero que ahora sabemos que fue para dar estabilidad a sus bolsillos, que no se tengan que esperar otros treinta años para que se aclare lo de la banca catalana, las cuentas en Suiza y toda la corrupción sospechada en el gobierno catalan"

Borjas el 1 ha dit...

Milions de catalans ha dit...

El José cada cop esta pitjor del cachirulo. (El cachirulo es un mocador) Que cony s'empatolla de pa...rusias o de pa...saragossas? Cada cop que surt del frenopètic passa el mateix... ¡pobrissó!

Pero Milions home, sempre repites lo mesmo, di algo sensato, coherente y ayuda al Criteri a elevar el nivel de este blog.

Calma tus ímpetus dependentistas sorbidos en el hostal de Sant Boi. Tranqui que el Manifest de Maese Criteri te dará caldito de belladona para tu tranquilidad beatífica mezclada en el atanor de la virginal "concha" de la pareja de la Ramoneta allá por las ramblas a la altura del Conde de Asalto.

Ya sabes, xocolata blanc per curar les malalties de las malas tías.

Borjas el 1 ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Escribe uno que no domina el catalan espero no ser dilaidado con las piedras de los talibanes al uso.

*Criter de *veritat *veus possible *els *teus *somnis *carregats d´*ímposibles efectes *onirics *amb *malalties *Dalinianas, i la *sorna de Pla. Una novel·la d´*Asimov és paradigma de la *SF *amb base a Port Mart *sense *Gilda. La base *pseudocientifista *dels *teus *analisetes donen el pego, però la *gent de base no *vol a mes *gossos pujolianos-estafadors *per alimentar.

*Tot *serà que el *Borbó es "arrugui" i *deixi *tirat *als *seus *subditos, i de seguida un *cop d´*estat militar *torni els cuses a l´*estat anterior i *torni la *consiguient *frustració perenne i eterna del "*seny" diferencial *per *sota de *totes els "*sivilisaciones" del món mundial.