A l'anterior post -enviat i publicat per algun mitjà madrileny- hi deia que Espanya, sobretot els intel.lectuals espanyols, en trenta -o trescents- anys, no havien assumit la responsabilitat d'estendre ponts amb Catalunya i d'interessar-se més i fer conèixer el fet i la cultura catalana a Espanya, com a cosa imprescindible per a assolir una realitat plurinacional mínimament suportable i llevadera. Dit i fet. No han passat massa dies i el PP va encetar la campanya de España ama a Cataaluña. Poc després surt el manifest dels progres i encara després el de El Mundo. No és que hagin baixat ben bé del burro però Déu n'hi do el canvi de registre.
Ho estan fent perquè políticament, a Madrid ens donen cent voltes. Aquí no és d'esperar que hi hagi la visió política de fer un manifest,"un acto de amor a lo español" des de l'independentisme - i tot lo pragmàtic que volgueu- , o de deixar clar el nostre interés en mantenir tants lligams -inevitables d'altra banda.
Dieu-me il.luminat, bufanúvols o cagamándurries, però el fet és que ells van fent allò que jo havia dit que és fonamental fer. De resultes del meu escrit o per Casualitat.
La veritat és que començo a estar cansat -i de ser sovint l'únic- en tenir sempre la raó, quan dic que la tinc. I que només em faci cas la realitat.
- Otrosí, dedicat als negadors de la veritat
A Venecia han begut a morro -acqua alta- com mai a tota la història .
Sobre l'huracà Sandy la capçalera EEUU més important -deia "És el canvi climàtic, estúpids".
Ho estan fent perquè políticament, a Madrid ens donen cent voltes. Aquí no és d'esperar que hi hagi la visió política de fer un manifest,"un acto de amor a lo español" des de l'independentisme - i tot lo pragmàtic que volgueu- , o de deixar clar el nostre interés en mantenir tants lligams -inevitables d'altra banda.
Dieu-me il.luminat, bufanúvols o cagamándurries, però el fet és que ells van fent allò que jo havia dit que és fonamental fer. De resultes del meu escrit o per Casualitat.
La veritat és que començo a estar cansat -i de ser sovint l'únic- en tenir sempre la raó, quan dic que la tinc. I que només em faci cas la realitat.
- Otrosí, dedicat als negadors de la veritat
A Venecia han begut a morro -acqua alta- com mai a tota la història .
Sobre l'huracà Sandy la capçalera EEUU més important -deia "És el canvi climàtic, estúpids".
23 comentaris:
Jo Criteri crec que, de lo que de debò estàs cansat és d'aquesta horrorosa supèrbia que exhibeixes sempre. Ni tu mateix et suportes. Tinc l'i,presió que al teu voltant familiar, tot Déu quan et veuen apareixer, es possen de genolls a terra, oi? Goita que n'ets de senzill i, sobretot, de modest.
A veure si en Criteri fará com el Noctas, que va enviar als seus lectors a prendre pel cul.
Sinceramente el criteri no deja de ser una persona que se puede equivocar; de acuerdo que hay maneras de decir la cosas, pero en este caso está diciendo una verdad como un templo, creo que tenemos que hacer crítica de el trasfondo y sobre todo OPINAR. Ademas el administrador del Blog es como un líder sindicalista, enciende la hoguera para que el fuego no se apague. Si no nos centramos en hacer un comentario a este post, entonces para que intervenimos? para el marujeo hay otros foros; porque yo soy nuevo en este blog y solo conozco a criteri en persona y la verdad me quedo con la coherencia en la vida de los que como él, piensan y actúan de una misma manera,lo peor seria contradecirse.
Yo también estoy cansado de que nos tomen el pelo en Madrid. Saludos
Benvolgut Sr. Almagro: alguns també ho estem de cansats de que ens prenguin el pel a BCN o a Mollet, com en el cas que assenyalen amdós opinants. Som lectors, no hooligans.
No és massa exacte el que dius Ballroom però tens un peeel de raó, però jo també:) Però és lògica pura i òbvia. Comprendrás que és bastant fotut que només la realitat -entestada- et doni la raó, mentre arreu hom va a les palpentes.
Otrosí. A Venecia han begut a morro -acqua alta- com mai a la història i sobre l'huracà Sandy la capçalera EEUU més important deia "És el canvi climàtic estúpids".
Ja he dit que em podeu dir il.luminat o el que volgueu, però, és clar, m'agradaria algun argument,com diu el Toni de manera exacte, tant com ho és el seu comentari. És prou intel.ligent per adonar-se de per què en Criteri actua com actua.
I Jordi, no enviaré ningú a practicar "l'acte nefand", ans el contrari el meu dit salvífic només
vol assenyalar el camí del bé personal i col.lectiu mitjançant la recerca de la veritat objectiva, el seny i la bondat.
Per deixar les coses clares:
M'equivoco em moltes coses quan parlo o comento, però tot
el que publico a les entrades ho he intentat analitzar-ho , objectivament,apartidistament,amb dades, des de tots els angles o ho he comprobat amb l'experiència.
Per tant crec que, si no infalible,la meva visió és més acostada a la realitat que la de la majoria de tanta ploma banal o de les llengües enverinades a sou.
Els intel·lectuals castellans van defensar la llengua i cultura catalanes durant la dictadura de Primo de Rivera amb un manifest adreçat al dictador i amb actes realitzats amb els intel·lectuals catalans. Per aquelles èpoques, a més, es va celebrar a Madrid la Feria del Libro Catalán.
Més: intel·lectuals i polítics castellans acudien als Jocs Florals durant el segle XIX i, alguns, feien discursos en català.
Molts espanyols coneixen Dalí, Josep Pla o Llull.
Encara m'estic descollonant només amb el títol!!!! què faríem sense els títols de can criteri!! saludus mestre...
Descollonar-se, d'això es tracte també, Noctas. Tu sí que m'entens:)
Bona aportació Dassein, que m'ha portat a ampliar al Google i he trobat un artícle, extraordinari, sobre la relació dels intel.lectuals de les dues bandes.
Avanço, que apart el gran Menendez y Pelayo...poca cosa.
Doncs van ser molts els que van firmar el manifiesto en defensa de la lengua catalana.
Et recomano un llibre titulat "Los intelectuales castellanos y Cataluña".
D'altra banda, suposo que no cal subratllar el gran bagatge castellà de moltíssims intel·lectuals catalans. Només cal llegir-ne algunes obres. "El Criteri" del mateix Balmes, per exemple.
Una salutació a tots, sempre és agradable compartir debat en aquest bloc.
El Narciso murió de verse tan bello reflejado en su pequeño estanque.
Criteri ha dit...
"Ah, segueix el José aquest -nou a les pantalles- que comenta al meu blog, i lloga cadires".
2 de desembre de 2009 21:23
Això li deies a "Un que vigila" tal dia i a tal hora... ves quines coses ara que aquest paio torna a escriure al teu blog. Potser volies dir "cadires elèctriques", oi? Només tens que veure d'anterior comment del que n'és autor el teu recomanat amic. D'aqui a no res: ¡tots sonats!
Gràcies Dassein. No nego la bona voluntad d'aquells intel.lectuals dels anys 20, però volia dir que -que jo sàpiga- només van fer una signatura. Però res d'una mínima reivindicació personal o divulgació com el gran M y Pelayo. Recordo ara també en Pemán,sic. Algú sap d'aquell seu article antològic del "vaso de agua clara"?
EL CATALÁN: UN VASO DE AGUA CLARA
Por José María Pemán
Venir a Madrid, de cuando en cuando, es un modo de encontrar los problemas socio-políticos ya planteados ; ya en su período emocional y confuso. Es como llegar a una comedia en el segundo acto : cuando el desenlace se vislumbra cercano, y las fuerzas dramáticas presionan para que ese desenlace sea de este modo o del contrario.
En esta ocasión me encuentro - ¡otra vez !- el problema del idioma catalán revivido con ocasión de la enseñanza en las escuelas. Pienso que el primer problema del catalán como idioma es este de calificarlo como "problema". En este caso, como en otros muchos, el problema es el modo de manipular una cosa que en sí misma no lo es. El catalán, en sí, no es un problema : es una evidencia. Lo que ocurre es que las evidencias cobran fisonomía contorsionada de problema cuando son manejadas por los políticos, ¡que ésos sí son problema !.
Ahora el tema hecha chispas, porque en las Cortes, con ocasión de discutirse la Ley de Enseñanza se ha dicho que se tuviera cuidado con el catalán, que podía ser portador de virus políticos. Es otra vez la suspicacia renacida. Desde el día siguiente de la liberación de Cataluña se vio el camino que iban a emprender algunos, reincidiendo en pasados errores. Estuve en Barcelona en los primeros días. Aparecieron calles y esquinas empapeladas de tiras o rótulos inoficiales con este texto : "No hables catalán, habla la lengua del Imperio". Se iniciaba esa fórmula que había de emplearse en muchas cosas : contestar a los hechos con los vocabularios. A mí me invitaron poco después para ser mantenedor de los " Jos Florals", que iban a reanudar la vieja tradición provenzal. La invitación iba acompañada de unas notas en las que se me adelantaba que no admitirían poemas escritos en catalán. También confidencialmente se me rogaba que no hiciera la exaltación de Joan Boscán, el primer poeta catalán que , a finales del siglo XV, escribió versos en castellano. Contesté excusándome, porque vi claramente que se organizaba un acto "separatista" : que de una raya o frontera tanto puede uno separarse de un lado como de otro ; y por una ley dinámica social el tirón hacia dentro es correlativo e inseparable del empujón hacia fuera.
Estaba claro que algunos estaban dispuestos a reincidir en la viciosa distribución arbitraria de buenos y malos. Por aquellos días en el orden cultural se armó revuelo cuando D’Ors publicó una "lista de las cosas que los griegos no tenían", en la que enumeraba, al lado de las gafas o la bufanda, la confesión vocal. Ahora se redactaba la nueva lista de cosas malas con igual convencionalismo : los partidos, el parlamento, la Prensa... el idioma catalán. Clasificadas así las cosas se les aplicaban soluciones absolutistas : enmendándole la plana a Dios ; que , por ejemplo, prohíbe el adulterio, pero no prohíbe, curándose en salud, que salgan las mujeres a la calle, que las puertas tengan llavines, que los hombres se suban el cuello del abrigo, y otra porción de cosas que indudablemente facilitan la consumación del pecado. Guillotinando el enfermo se cura evidentemente su dolor de cabeza. Prohibiendo aprender a hablar el catalán, es seguro que en catalán no se dirá ninguna cosa desagradable o contraria al pensamiento del que hace la prohibición.
(Viene de anterior página)
Para darse cuenta de que el catalán es una realidad evidente y biológica, basta observar el actual episodio. Plantean el tema restrictivamente los políticos, y le replican a coro la cultura, la antropología, el romanticismo. Se cita la Pacem in Terris, de Juan XIII, donde dice que hay que "promover el desarrollo humano de las minorías, con medidas eficaces en favor de su lengua, su cultura o sus costumbres". Se citan también parecidas consignas de la UNESCO. Está bien claro que el tema tiene raíces trascendentales muy por encima de la pura política. Es bien claro que si se anuncia un proyecto de ley económico, mercantil, financiero, acuden a opinar ; convocados o espontáneamente, las cámaras profesionales, las empresas, los sindicatos. Pero cuando lo que se plantea, como ahora, es el tema de la lengua catalana, acuden con una ensordecedora espontaneidad los ateneos, los clubs de fútbol, los catedráticos, los teatros de aficionados, las parroquias, los grandes almacenes... Está bien claro : es la "vida" en su totalidad espiritual y física la que se ha sentido convocada.
Todas estas realidades vivas se sienten dolidas al ver que como se propone cachear a los viajeros de las líneas de aviación, previendo la piratería aérea, se propongan algunos cachear al catalán por si lleva por si lleva virus escondidos. No se comprende que estamos ante hechos biológicos que se escapan de las manos. El día en que Menéndez Pelayo fue mantenedor de unos "Jocs Florals", pronunciando en catalán parte de su discurso ; y en que el poeta premiado con la "englatina de oro" era Jacinto Verdaguer, que declamó parte de su "Atlántida" ; desde ese día había un hecho irreversible, que la política no podía desconocer : porque no era de la familia de las leyes o los decretos, sino de la familia de la biología y la física como la montaña de Montserrat, el Llobregat o el Mediterráneo.
Todavía son muchos los que escriben preguntando si el catalán o el gallego son lenguas o dialectos. Creen que ésta es una jerarquía administrativa que se dictamina desde fuera. Se es lengua cuando se tiene alojada en sus palabras una gran literatura. Nadie puede votar a Curros Enríquez, Rosalía de Castro, Verdaguer, Maragall o Sagarra. Hay pueblos bilingües, eso es todo. Son muchos los catalanes que aunque hablen perfectamente el castellano piensan en catalán. No vale dar distinto valor al hecho de pensar en una lengua cuando hay dos, según el enfoque polémico del tema. En Puerto Rico, cada día más, se habla el inglés por personas que piensan en español. Le puede salir el tiro por la culata y herir la Hispanidad al que no valora en el pleito del catalán lo que es la lengua del pensamiento.
Hay que superar esa tendencia muy española a enfocar las cosas en un sentido positivo y resignado, en vez de creador y activo. Es el caso de los beatos y escrupulosos que cuando el Papa decretó el permiso de beber agua, sin límite de tiempo, antes de la Comunión, encaraban el hecho como una condescendencia melancólica a la que había llegado el Papa porque no tenía más remedio. Sin entender que el episodio tenía un valor positivo ; y lo que el Papa hacía era ensanchar las posibilidades de los comulgantes contra las dificultades y limitaciones de la antigua regla del ayuno : que es a lo que el Papa quería poner remedio. Lo que nos asombra no es que lo hiciera así, sino que durante tantos años y siglos se mantuviera esa suspicacia de impureza, frente a una criatura tan limpia y transparente como el agua.
Del mismo modo, el catalán no es un hecho que se "conlleva" o al que se resigna uno. Es un hecho, no pasivo, sino activo, que significa enriquecimiento y aumento para España. Transparente el contenido y el cristalino continente, nada hay en este tema que sea resignación o componenda. Hablar o leer o aprender el catalán es un hecho simplicísimo. Se trata de beber un vaso de agua clara.
En certa manera, les declaracions del Mas i el Junqueras assegurant que el castellà seria llengua oficial en un Estat català van en aquest sentit.
Amb tot, aquests manifestos "d'estima" arriben massa tard i no crec que tinguin gaire efecte, més enllà que els socialistes ho pretenguin presentar com una mostra del "federalisme" existent a l'Estat espanyol.
Ja ho veieu, Pemán, tot un "facha", molt més efectiu en fer-nos costat,que tutti quanti progre.
Molta raó Albert en que ja han fet tard, però nosaltres em sembla que no , segur.
Autor, per altra banda, de "El divino impaciente" obra que recrea la vida de San Francisco Javier.
Coneixies l'escrit? Jo debia ser massa petit. Fa uns anys vaig trobar-lo retallat a un llibre d'ocasió.
La veritat és que no el coneixia. A l'autor sí, perquè quan tenia 12 ó 13 anys, a l'Orfeó Gracienc, en una representació de l'esmentada obra, una noia del coro es va encapritxar de mi i em van fer sortir d'extra simulant ser un dels noiets que convertia a la fe catòlica Sant Francesc X. Recordo que em van maquillar i tot. Després vaig sortir en moltes més representacions de sarsueles de tota mena. Ah, ¡quins temps aquells!
Publica un comentari a l'entrada