27 de juny del 2012

Conversa amb Jaume Barberà i una gran lliçó

Fa unes setmanes vaig dir a en Jaume Barberà -també molletà- que si no sabia a qui convidar recorrés a algú de "la catòlica", Són gent que té tot el temps per a pensar i estudiar, i no són banals. L'últim monjo de Poblet o Montserrat és molt més interessant que el 99 per cent -optimista?- dels polítics. En el pla intel.lectual i cultural.

Doncs bé, ha portat la Forcades. Jo no anava per aquí, sinó per algú que no fos tan mediàtic,  però bé  aquesta noia mai no et decep. Al principi cert que ens va deixar astorats fent una crida a la vaga general indefinida per tombar governs -aquest?  Aquí confesso que no la vaig acabar d'entendre. Ara, pel que fa a la resta es va fer entendre com ningú. ENS VA EXPLICAR  AMB UNA PRECISIÓ I AMB UN RIGOR LES MALDATS DEL CAPITALISME SALVATGE, COM FUNCIONA LA COSA,  COM CAP COMUNISTET HA FET MAI. LES SEVES PARAULES SÓN MÉS DEMOLIDORES I ATERRIDORES PEL SISTEMA QUE LA DEL MÉS REVOLUCIONARI O  MÉS INCENDIARI CREMACONVENTS. I SOBRETOT, SOBRETOT: AQUESTA ÉS CREÏBLE. Ho he escrit amb majúscules per a destacar-ho però sembla que cridi. Disculpes.

La difussió del video és molt recomanable i aquesta monja  segur que és considerada per les clavegueres del sistema com un perill públic. Com m'agradaria ser jo.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Ja ho ets Criteri, un perill públic... sobretot per a tu mateix.

Anònim ha dit...

Poques persones valen la pena sentir tant com aquesta dona. És la moderna monja alférez. Cal felicitar-te per la part que et toca? :)

Outsider friar ha dit...

Home, Criteri, em penso que alçar la veu sobra. I que la precisió i el rigor els hi atorga el Barberà...
Que el capitalisme pot no ser étic ja ho sabíem (la denuncia del capitalisme salvatge forma part del magisteri eclesial moral), però que ara per ara no s'ha inventat un sistema més equitatiu també ho sabem. O que sistemes més "justos" van moltes vegades units a una retallada de llibertats. I això només ha tingut una excepció notable en la nostra Europa occidental quan,amb totes les imperfeccions, s'han dictat lleis que provenien d'uns principis morals.
Rigor i precisió? Goldman Sachs no varen dur a terme un "assassinat programat", simplement volíen guanyar diners. On era llavors la Forcades? Perqué no és difícil fer la denuncia uns anys després, a la TV3 del 2012, a partir d'un article de J.J.Salinas aparegut a les darreries del 2011. És Goldman Sachs l'única culpable d'una fam massiva? Rigor i precisió diríen que evidentment no, però entrar en altres causes coadyuvants com els preus del petroli potser a la Forcades rigorosament no li interessa. No sé què dir-te, però tinc la impressió d'allò que sovint s'esdevé: tenim, d'acord, un "aigua bruta", però per poder llençar-la abans hem de tenir a punt l'"aigua neta" (és un proverbi d'aquells que varen publicar els Grimm)...

Anònim ha dit...

Molt ben dit! Outsider friar... Criteri, com sempre, fen't el pardal.

Outsider friar ha dit...

Afegeixo només que a la Forcades li he de reconèixer la capacitat de connectar amb l'auditori, aquesta "credibilitat" a la qual Criteri fa al·lusió. Moltes persones que conec, especialment dones, en són entusiastes.

Maspons ha dit...

Outsider,"alçar la veu"...precisament, no ho crec: fuig de tota demagògia, tot i ser rotunda. Un altre valor és que està molt informada. I és per això, tant com per allò que predica que el seu llibre ha de ser interessant. Suposo que la vas veure. No es va manifestar en contra de la iniciativa privada, capitalista. Ho accepto, on digué "assassinat programat", hauria d'haver dit homicidi per omissió. L'augment dels preus del petroli només va fer palés que el sistema consumista s'aguantava pels pèls, i sí, ningú li dona la importància que té com a factor desencadenant de la "crisi". Estaria bé un cara a cara amb algun antagonista. Per cert G. Sachs, Lehman Bros, Andersson Eurovegas, tots jueus. Què passa aquí?

Mantenc la major: la seva crítica a la salvatgia neoliberal és més clara i creïble que la que hagi sentit a qualsevol comunista o esquerroide. Ara bé: ningú no és perfecte, és clar.

Maspons ha dit...

Anònim, no cal que se'm feliciti,tot i que ja em dono per agraït. Alferez no ho sé però fot uns cops de forca la Forcades.

Maspons ha dit...

Quin desmanjament que hi ha als blogs. No parlo de les visites sinó dels comentaris, ni parlo d'aquest "immediàtic" i humil blog. Per exemple els promocionats del Sostres tenen contadíssims comentaris.
Estic rumiant de passar-me al Twiter que es veu que diuen que tens més possibilitats de contacte amb els influents. Però hi ha tan pocs influents que em motivin a fer-me'n seguidor...

Outsider friar ha dit...

El volum de veu anava per totes aquestes majúscules del post.... (es veritat que es van perdent aquestes antigues normes als blocs i fòrums, alguns encara les valorem)

Maspons ha dit...

era per destacar-ho no però és cert que no deu fer massa bon efecte.