1 d’octubre del 2018

El savi de la Plana. Publicat a El 9Nou

Enceto una col.laboració com articulista a El 9Nou. Publicat l'agost del 2018.

EL SAVI DE LA PLANA

 Interessant conferència la que va fer J.M. Reniu a la Balmesiana 2018 en la que ens oferia un acostament a Balmes en termes ben ponderats,tot i no ser el conferenciant -sembla obvi- de la seva corda. Ben diferent a Josep M. Terricabras que el va presentar com a caducat, a l'any del bicentenari! Hi ha algun punt però de la conferència que m'agradaria comentar, com quan va parlar de la seva "pobresa argumental". Personalment penso que aplicant la lògica elemental i el sentit comú, les seves argumentacions lluny de ser pobres, són gairabé  sempre irrebatibles. Parlava  el ponent també,encomiàsticament, del fet d'acabar amb els "privilegis" de l'Església. No va quedar clar si es referia a quan Mendizàbal va quedar-se amb les seves propietats -per malvendre-les a les classes altes-, o a l'expulsió de les ordes,o què. El que més em va sorprendre però,és quan li va negar la condició d'eclèctic -paraula a la que afegia de manera confusa el qualificatiu "doctrinari" (?). Considero, al contrari, i trobo obvi, que era i és el paradigma de l'eclecticisme.

Pel que fa al tema recorrent de la vigència  de Balmes, n'hi hauria prou amb dir que els clàssics sempre són actuals. Hi ha un munt de gent entossudida però en enmudir-lo, com si fes nosa. Bé, de fet ja ho han mig aconseguit. El vigatà, a qui Pla qualificà com el "nostre" filòsof,ja no és quasi ni testimonial als plans educatius, mitjans, etc. Una de les excuses per desacreditar-lo és ridículament titllar-lo d'espanyolista. Balmes fou el primer catalanista modern, potser l'únic al seu temps i com diu Josep M. Fradera "els seus escrits polítics constitueixen la primera reflexió de gran abast sobre la gènesi de la Catalunya contemporània".


Aconsello llegir, -és a la xarxa-, Balmes y Larra, los dos cerebros con más raza de España, de Mostaza. Coetanis, ambdós avorrits del seu país,  traspassats joves, ambdós predicadors al desert. Extrec: "Pero en el menester de avivar la atención diaria de los lectores y formar en ellos una opinión, el éxito de Balmes y de Larra no tuvo rivales antes ni después...siempre en vena polémica, siempre con argumentos a punto. Pensaban con las plumas mojadas en tinta: la idea –y hasta el estilo– les fluían manadíamente al conjuro de la descarga nerviosa que en ellos desencadenaba el simple hecho de tomar el palillero. Por eso piensan a torrentadas" És curiós que Pla hi contrapossi als de torrentada els escriptors "de rajolí". La marginació de Balmes la trobo molt significativa; la veig com un fet directament proporcional, consubstancial a la decadència -siguent benèvols- intel.lectual i moral del país.


1 comentari:

jorgeefrrr828 ha dit...

I’d have to verify with you here. Which isn't something I usually do! I get pleasure from reading a post that can make individuals think. Additionally, thanks for permitting me to remark! online gambling