17 de novembre del 2008

Una pregunta incòmoda -la primera- i defensa de l'autarquia

La situació econòmica actual és fruit del consum desaforat, del poc estalvi. Per a resoldre-la, tots els governants, per unanimitat absoluta han dit que la solució passa per a retornar al consum i la despesa alegre, pel què adoptaran t les mesures que calgui. Mesures i doctrina que són exactament les mateixes que ens ha portat a aquest atzucac. Seran animals? (Cada vegada són més les veus, fins i tots a les esferes de poder que reconeixen que no hi ha una idea clara del què cal fer.)

Diuen que és un drama que no es venguin cotxes. Diuen que per anar bé s'haurien de vendre més cotxes. Seran animals?

Pregunta: Quin problema representa que la gent agafi el transport públic? No estarien més bé les ciutats sense tants cotxes? És un problema problema -REAL- que no es venguin cotxes? Tothom raona així: si no es fabriquen cotxes hi hauran molts aturats. Aquesta resposta indica la monumental indigència intel.lectual que ens envolta, i si no intel.lectual, matemàtica. Perquè en el fons és qüestió d'agafar llapis i una calculadora. Responent correctament a aquesta pregunta segur que ens en sortiríem. Ben mirat la pregunta es respon sola. Però ni així. Dedica-li el temps que calgui, amic lector a resoldre aquest sofisma. Si et costa, substitueix fàbriques de cotxes per fàbriques d'armes. És millor però si la resposta hom la troba ell mateix.

Predicció

Els conceptes claus per encarar el futur són austeritat general, unida al temps lliure pel desemvolupament person. Óbviament, reducció de tants sous escandalosos i despesa pública inútil. L'altre concepte -arraconat i "ranci"- és: autarquia, de bon grat o per força -pronostico-. M'en vaig adonar el dia que vaig somiar que desballestaven les màquines de la Pelleria de Mollet-tancada al cap de cent anys-. No correm massa a llençar-les. Això tampoc s'entén? Ah, per si algú ja ni recorda que és la autarquia: és menjar tomàquets de la comarca en lloc de polonesos o holandesos, com ara. La darrera mesura que proposo és: treballar menys, treballar tothom. A no ser que els treballadors fixos es conformin a deixar cada vegada més part del sou en pagar aturats i ajudes diverses. Benentés, és millor adoptar ara aquestes mesures de bon grat que més endavant per força.

Els grans teoremes -també en matemàtiques- són els més senzills.

Amb l'afegitó que vaig "afegir", la resposta ja és més o menys donada.

3 comentaris:

Evocacions ha dit...

Allò de la venda de cotxes em té atemorit. Sempre penso que el que fan, quan no en venen prou, és obligar a qui té un cotexe antic a canviar-se'l. i a mi em toca el primer. No és una mesura racional. No he tingut mai un accident (bé, sí, uyn, aparcant... L'hauria tingut amb un cotxe nou també). Totalment d'acord en l'austeritat i l'estalvi (avui dia s'anomena simplicitat).
Ser profeta és una qüestió ben catalana. L'encertes, es veu. Profetitza un món una mica més just. T'ho agrairem.
A reveure

Anònim ha dit...

Curiós que algú defensi avui el concepte d'autarquía. Suposo que lo de ranci deu ser perquè recorda l'autarquia del primer franquisme. Tema interessant.

Anònim ha dit...

Tota la raó. Un amic meu diu que quan comença a llegir-me ja tremola. Per tant la pròxima entrada la dedicaré a l'humor, un dels meus temes preferits. L'autarquia de Franco no va ser per gust, espero que ara no esperem a adoptar-la obligats per la situació que pot venir. Millor començar ja el camí.